У Шестој београдској гимназији се данас одржава пета радионица певања у оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих. Активности у оквиру Звездаријаде су бесплатне за младе и финансирају се из буџета Градске општине Звездара.

 

У веома пријатној и веселој атмосфери, Јована Аврамовић, мастер музиколог, проводи младе кроз процес усвајања технике певања. Полазници развијају своје гласовне могућности, учећи технике правилног дисања и правилног држања тела. На радионицама се учи и дикција, кретање на сцени, савладавање треме пред наступ.

 

У оквиру прве четири радионице полазници су индивидуално усавршавали технике певања, а водитељка их је охрабривала да пронађу свој лични певачки стил и уметнички изражај. Сваки учесник добио је задатке и вежбе, које су неопходне његовом вокалу ради постизања тачности у певању и лепоте у изразу.

На радионицама су се певале песме Whitney Houston, Leann Rimes, Здравка Чолића,  Јелене Томашевић и других извођача.

 

Радионица креативног писања одржана је у Седмој београдској гимназији. Млади су се бавили ритмом у тексту, поезији, музици, говорили о ритму корака, ритму живота. Након разговора са Радицом Смиљковић, водитељком радионица и професорком српског језика и књижевности, и читања поезије песника чија је ритмичност изражена у стиховима, полазници су писали и читали своје текстове. Бубњар инструменталиста Горан Љубоја Трут је својеврсном музичком подлогом помогао младим литерарним ствараоцима да пронађу ритам и обоје атмосферу у тексту.

 

Полазници радионица креативног писања су били додатно надахнути да пишу, а затим обрате пажњу на ритам у читању текста. Изразили су жељу да савладају бар понеки ритам тако што ће научити основне технике свирања бубња што је, кажу, искуство које ће им помоћи и у писању. Такве радионице су свакако планиране.

 

Организатор музичког стваралаштва је Драгана Мојић Петровић директорка агенције „Jimny“, а књижевног стваралаштва Удружење „Ризница речи“.