На тргу испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77, у среду, 24.04.2013. у 10 сати биће отворена манифестација „Београдска чајанка” на којој ће, у периоду од 24. до 27.04. бити представљени производи од лековитог, ароматичног и зачинског биља.

Фестивал лековитог, ароматичног и зачинског биља ће у периоду 24-26.04. за посетиоце бити отворен у времену од 10 до 20 сати, а 27.04. у периоду од 10 до 18 сати, када се манифестација затвара.

Организатори ове јединствене манифестације у Србији су Филм Публик Арт из Ниша и Удружење за лековито биље „Др Јован Туцаков” из Сокобање, уз подршку Градска општина Звездара.

Удружења за производњу лековитог биља ће на фестивалу представити грађанима чајеве, чајне мешавине и различите препарате од лековитог биља за побољшање имунитета и негу.

У оквиру фестивала, у четвртак 25.04.2013. у 17 сати ће у Великој сали ГО Звездара бити одржана трибина о гајењу лековитог биља „Могућност гајења лековитог биља на малим парцелама у комерцијане сврхе”.На трибини ће говорити: Небојша Станојевић, председник Удружења и власник фирме „Адонис” из Сокобање, Срета Бркић, дипл. инг. пољопривреде из Института за проучавање лековитог биља „Јосиф Панчић”, др Зора Дајић, проф. Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, Драгана Повреновић, руководитељка Националне службе за запошљавање Филијале Звездара.

Поред упутстава за узгајање и прикупљање лековитог биља, предавачи ће учеснике упознати са могућностима покретања сопствене производње за личну употребу или у комерцијалне сврхе, са конкретним финансијским показатељима. Драгана Повреновић ће присутнима приближити све сервисе Националне службе за запошљавање који им стоје на располагању у вези са покретањем приватног посла.

Након трибине учесници ће моћи да погледају документарни филм „Производња лековитог и ароматичног биља” који је настао на плантажама у Србији, у продукцији Удружења за лековито биље „Др Јован Туцаков” из Сокобање, са конкретним примерима и саветима.

Филм Публик Арт из Ниша и Удружење за лековито биље „Др Јован Туцаков“ из Соко бање су организатори јединствених манифестација у Србији-Фестивала чаја у Нишу, Дана лековитог биља широм Србије и Београдске чајанке, а протеклих година организовали су низ едукативних семинара о сакупљању и гајењу лековитог биља на малим парцелама, као додатном или сталном извору прихода сеоских домаћинства.