У Шестој београдској гимназији, у четвртак, 13. октобра 2016. године, одржана је трибина Безбедност деце и младих на интернету, у организацији Одељења за друштвене делатности ГО Звездара и Службе за борбу против организованог криминала.

Трибину је водила Татјана Ђурашковић, главна полицијска инспекторка Одељења за борбу против високотехнолошког криминала. Преко 250 учесника – ученика основних и средњих школа, представника савета родитеља и стручних сарадника су се упознали са опасностима које вребају младе на друштвеним мрежама.

Инспекторка је информисала младе да је употреба интернета у порасту, нарочито преко мобилних телефона и упозорила их на апликације које могу бити злоупотребљене, као што је то фејсбук, инстаграм, твитер, скајп, снепчет.. Фејсбук мрежа је идеална за принуду и уцењивање деце, а најчешће су угрожене девојчице од 11 до 14 година, мада је било случајева злоупотребе и дечака, младих старијег узраста, па и одраслих. Подсетила је учеснике да правила безбедног понашања на интернету подразумевају да никада не треба остављати своје личне податке, не треба делити своју лозинку, инсистирала на великој опрезности у избору и дељењу личних и фотографија породице и другара, подстакла младе да обавезно кажу родитељима ако их неко узнемирава преко друштвених мрежа и да и сами пазе на сопствено понашање.

Родитељима је сугерисано да обрате пажњу на игрице које имају опцију разговора (четовања) и упознавања, да разговарају са децом и прате и обликују њихово понашање на интернету. Да уколико примете необично понашање своје деце, одмах реагују, да не криве и осуђују децу, јер су изманипулисана од стране одраслих, већ да им помогну.

Инспектори Службе за борбу против организованог криминала су од 2010. године у акцији „Армагедон“ поднели 158 кривичних пријава против одраслих особа због поседовања материјала насталог искоришћавањем малолетних особа у порнографске сврхе.

Градска општина Звездара, заједно са другим институцијама, основним и средњим школама на својој територији, настоји да утиче на унапређење безбедности деце и младих кроз информисање и оснаживање младих и одраслих који брину о њиховом развоју, а предузима и друге облике превентивног рада.