Ученици Основне школе „Стеван Синђелић“, који похађају наставу грађанског васпитања, били су у понедељак, 27. марта, гости Општинске управе Звездара, како би се упознали са радом локалне управе. и сазнали на који начин грађани Звездаре могу покренути иницијативе за решавање свакодневних проблема.

Кроз причу о надлежностима локалне самоуправе ученике су водили Весна Петровић Урошевић, начелница Одељења за друштвене делатности и Небојша Перић, начелник Одељења за комуналне делатности, заштиту животне средине и координацију инвестиционих пројеката.

Након информација о надлежностима Општине у области образовања, културе, спорта и социјалне бриге, као и о програмима који се нуде деци и младима на подручју Звездаре, ученици су постављали питања. Између осталог, причало се и о волонтирању и овогодишњем конкурсу за „Нај-волонтерску акцију“ на коме планирају да учествују, о начинима решавања проблема вршњачког насиља и другим темама.

Такође, ученици су представили резултате свог „истраживања проблема у заједници“ и испричали како су кроз обилазак околине школе, евидентирали паркове и игралишта на којима је оштећен парковски мобилијар, зоне које су еколошки најугроженије, површине које треба уредити.. Занимало их је како они, као најмлађи грађани могу да сарађују са Општином, каква је процедура за покретање иницијативе за уређивање и опремање неког парка или игралишта, постављали питања везана за решавање проблема паса луталица.

Час је завршен договором да се пракса одржавања часова грађанског васпитања у Управи ГО Звездара настави и убудуће.