Поезија је својеврсни поглед на свет, а љубав према њој животни мото оних који не дозвољавају да их живот гази, упркос препрекама и проблемима. Не само писање, већ и читање поезије је уметност, а њена лековитост је потврђена у тренуцима усамљености, животних губитака и издаја многих од нас. Ово су само неке од порука које су се чуле на креативној радионици Милене Исаиловић, из циклуса „Књига као лек“, посвећеној поезији, њеној непролазној лепоти, инспиративности и лековитости, која је одржана у Волонтерском сервису Звездаре.

 

По избору радионичарке, али и учесника, присутни су уживали у стиховима омиљених домаћих и страних песника: Стевана Раичковића, Марине Цветајеве, Милоша Црњанског, Пабла Неруде, Бранка Миљковића, Мике Антића, Алексе Шантића. Правница Вања, која и сама пише поезију, а прву збирку је објавила у деветој деценији живота, прочитала је своје нове надахнуте стихове о суровости живота модерног човека. Радмила, микробиолог и заљубљеник у поезију, такође у деветој деценији живота, испричала је како је успела да на својој тераси препуној цвећа, научи своје унуке да заједно читају поезију, а они су ту љубав пренели на своје вршњаке, па је бакина тераса често тесна за све који желе да чују стихове које им она говори. Испуњавајући жеље присутних, Милена Исаиловић је говорила стихове из своје последње збирке  поезије „Три Милене“.

 

Након краће дебате да ли је правилно рећи да „говоримо поезију или је рецитујемо“ учесници радионице су се сложили да њено присуство у животу савременог човека никад није било важније, јер у суровости дигитализације, актуелне епидемије и темпа живота, оплемењује и храни нашу духовоност. Учесници радионице, представници средње и старије генерације, договорили су се да се овај сусрет понови јер, иако је радионица трајала дуже него што је предвиђено – није било времена за све припремљене стихове.

 

Радионица је одржана у складу са актуелним епидемиолошким мерама и увек важном поруком, да негујемо културу читања, дружења и размене идеја и добре енергије. За све учеснике радионице, Сервис је припремио пригодне поклоне- уникатне букмаркере.