У Установи културе „Вук Караџић”, Булевар краља Александра 77а, у понедељак, 21. и уторак, 22. маја од 9 до 13 часова биће реализован дводневни бесплатан програм за тинејџере под називом „Дани одрастања”.

У програму ће учествовати 30 ученика/ученица шестог и седмог разреда из звездарских основних школа: „Иван Горан Ковачић“, „Вељко Дугошевић“ и „Јелена Ћетковић“, а организатор и покровитељ је Градска општина Звездара.

Реч је о психололошко-литерарно-драмским радионицама базираним на роману „Ово је најстрашнији/најлепши дан у мом животу”, Јасминке Петровић, у издању Креативног центра.

Намера програма је да се млади раног адолесцентног узраста подстакну и оснаже да кроз комбиновани литерарни, психолошки и драмски приступ теми одрастања , отворе и креативно „протресу“ различита питања, дилеме и теме које су део њихове сопствене „одрастајуће“ свакодневнице.

Ослањајући се на идентификацију са главним јунаком романа, иначе генерацијским вршњаком (Страхиња, 14 год), даје им се подршка да лакше проговоре о сопственим животним темама и искуствима: да изразе своје страхове, бриге, наде, љутње, тешкоће и радости, да их размене са другима, да их преиспитају и упореде, да се стваралачки тј. драмски поиграју њима и да на тромеђи литературе, психологије и драме сваки учесник пронађе личну поруку о квалитетном односу према себи и другима у узбудљивом и изазовном процесу одрастања.

У опуштеној атмосфери, на једноставан, слободан, духовит и растерећујући начин, учесници програма ће откривати како могу најбезбедније и најзабавније превалити пут од ,“најстрашнијег“, до “најлепшег“, дана у животу.

Радионице воде:

-Јасминка Петровић, дечји писац, ауторка овог романа и бројних других за децу и младе (Школа-без длаке на језику,Секс за почетнике и др.)

-Ирена Лободок Штулић, школски психолог из Тима „Психокод“, ауторка/водитељка програма за младе и акредитованих семинара за наставнике (Умеће одрастања и Умеће комуникације)

-Александра Николић, драмска уметница, првакиња драме Народног позоришта у Београду, добитница значајних глумачких признања