Чланови Градског већа Драгомир Петронијевић и Елена Билић присуствовали су данас у Старом двору трибини „Заједничким снагама до посла”, коју су организовали Град Београд и Удружење особа са инвалидитетом Београда.

Трибини, која је за циљ имала што бољу информисаност потенцијалних послодаваца о могућностима за запослење особа са инвалидитетом, присуствовали су представници градских комуналних и јавних предузећа, приватни предузетници, као и представници Секретаријата за социјалну заштиту, Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Националне службе за запошљавање и председник  Градске општине Звездара Милош Игњатовић.

Члан Градског већа и председник градског Савета за запошљавање Драгомир Петронијевић истакао је да је за данашњи бољи положај особа са инвалидитетом заслужна добра комуникација међу свим заинтересованим субјектима.

– Сви смо сагласни да је закон који третира положај особа са инвалидитетом добар, али морамо наставити заједнички да радимо како би се он што боље примењивао у пракси. Зато су овде и градски секретаријати и наша предузећа како би заједно са Националном службом за запошљавање могли да отворимо што више могућности за особе са инвалидитетом. Још 2014. године, почев од зграде Дирекције за грађевинско земљиште, почели смо са прилагођавањем просторија за особе са инвалидитетом, а у оквиру Савета за запошљавање из године у годину повећавамо број обука, нарочито у области ИТ сектора. Ово је један од начина на који то радимо, а основа је директна комуникација јер тако сви заједно научимо нешто ново. Наш циљ је да смањимо незапосленост у свим областима, а то са успехом чинимо и када су у питању наши суграђани са инвалидитетом – казао је Драгомир Петронијевић.

Председница Удружења особа са инвалидитетом Београда Гордана Пушара истакла је да је 25 позваних послодаваца данас информисано о програмима које нуди Национална служба за запошљавање.

– Желимо да обавестимо потенцијалне послодавце како могу да запосле особе са инвалидитетом. Како закон прописује да се на 25 запослених особа прими и једна особа са инвалидитетом, ми сматрамо да послодавце треба да уверимо да смо и ми корисни чланови друштва и да имамо шта да понудимо. Као пример добре праксе можемо навести ЈКП „Београд-пут” где имамо веома добру сарадњу, а подршка градског Савета за запошљавање по свим питањима која се односе на ову популацију допринела је да положај особа са инвалидитетом у Београду буде много бољи него раније. Оно што нам је од велике важности јесте то да информишемо све послодавце на прави начин и да смањимо предрасуде и баријере које спречавају многе радно способне особе са инвалидитетом да нађу запослење – истакла је Гордана Пушара.