Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је, у Скупштини града Београда, уговоре градским општинама које су добиле средства министарства у овогодишњем програму енергетске санације у домаћинствима. У име Градске општине Звездара догађају су присуствовали председник ГО Звездара Владан Јеремић и чланица општинског Већа др Гордана Мишев.

 

„Срећна сам што је 13 градских општина у Београду, четири више него прошле године, међу којима су и Савски венац, Сурчин, Звездара, Стари град, Врачар, Лазаревац, Обреновац, препознало значај улагања у енергетску ефикасности и што су одлучиле да подрже Београђане да троше мање енергије кроз замену столарије, фасаде, изолације, неефикасних котлова и поставе соларне колекторе и панеле, а самим тим смање своје рачуне.  Грађани за извођење ових радова могу да добију од 50 до 65 одсто вредности инвестиције док већ од јуна очекујемо расписивање првих јавних позива за грађане”, рекла је министарка и истакла да је за субвенције Министарство, заједно са градским општинама у Београду, обезбедило више од 253 милиона динара, што је два пута више него претходне године”.

 

Министарка је указала да се радови на енергетској санацији домаћинстава веома брзо изводе, три до пет месеци од њиховог почетка, и да се у зависности од мера могу остварити уштеде енергије између 30 и 50 одсто.

 

У име Градске општине Звездара уговор са Министарством за енергетику и рударство за средства у оквиру програма енергетске санације у домаћинствима потписао је председник општине Владан Јеремић.

 

„Поносан сам на то што смо једна од 13 београдских и 137 општина у Србији – која је четврту годину за редом потписала уговор за енергетску ефикасност, којим ће помоћи домаћинствима на територији Звездаре да троше мање енергије кроз замену столарије, фасаде, изолације, неефикасних котлова и поставе соларне колекторе и панеле, а самим тим смање своје рачуне.

За радове на енергетској санацији домаћинстава на територији наше општине издвојено је 12,5 милиона динара, а у зависности од мера могу се остварити уштеде енергије између 30 и 50 одсто”-рекао је Јеремић и позвао грађане да се на конкурс пријаве у што већем броју.