У порти Храма Светог пророка Илије у Миријеву одржан је трећи по реду фестивал манастирских винарија и других манастирских производа.

 

Сабрање је започето појањима дечјег хора „Растко“ при храму Светог Саве, дечјег хора Светог Пантелејмона из Миријева и мешовитог хора под руководством хоровођа Милене Антовић и Бојана  Стојчевића. Потом се окупљенима обратио председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, који је изразио велико задовољство чињеницом да фестивал постаје својеврсна традиција на Звездари и да је тиме уврштен у календар важних културних догађаја овог дела града. Присутне је поздравио и  Стеван Рајта, председник Удружења винара и виноградара Србије.

 

На молбу организатора, сабране је надахнутим и поучним речима поздравио Преосвећени Епископ хвостански и изабрани западноевропски г. Јустин, који је пренео молитвене поздраве и архипастирски благослов Патријарха српског г. Порфирија и истакао:

 

-У порти храма Светог Илије окупили смо се око чаше вина, а наш хришћански призив је истоветан – да молитвено заједничаримо око Чаше Спасења, око Тела и Крви Христове која нас спасава и искупљује од греха. Радостан сам што сам поново на овом лепом догађају. У разним државама у којима ћу служити широм Западне Европе трудићу се да приближим  лепоту православне духовности наших светих манастира, а верујем да се овакав културни догађај може са успехом организовати и у том поднебљу.

 

У име организатора се обратио јереј Борислав Петрић, који је пренео захвалност братства и управе храма Светог Илије на благослову Патријарху српском г. Порфирију да се фестивал поново организује, као и захвалност епископима Георгију и Јустину који су својим доласком и овога пута показали љубав према једном од најстаријих храмова Архиепископије београдско карловачке (подигнутом 1834. године), и молитвено подржали напоре организатора. Благодарење је упућено и Градској општини Звездара, чији су највиши представници у великом броју присутвовали отварању фестивала, као i Градским пијацама, Удружењу винара и виноградара Србије,  Душану Вранешевићу из Управе за заједничке послове Владе Републике Србије,  Дејану Масловари, и присутнима: декану Православног богословског факултета протојереју Зорану Ранковићу; директору Патријаршијске управне канцеларије архимандриту Данилу; представницима Министарства пољопривреде, Министарства спорта, Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде, Секретаријату за образовање и дечју заштиту, Секретаријату за културу и другима.

 

Умировљени Епископ канадски г. Георгије је благословио почетак фестивала, који је ове године имао 35 учесника на 27 штандова, међу којима су били манастири Хиландар, Студеница, Буково, Фенек, Копорин, Ковиљ, Тврдош, Суково, Лелић, Каона, Драганац; затим винарије Радовановић, Цилић, Темет, Деурић, Матаљ, Деспотика, Вукоје, Аглаја и Видак.

 

Овогодишњи фестивал је био знатно обогаћен понудом, будући да су осим вина на манастирским штандовима били и други производи српских светиња.