Град Београд ће 15. јула расписати конкурс за субвенције за куповину бицикала, а првих две хиљаде људи који се буду јавили добиће субвенцију од пет хиљада динара, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Прва прецизирао да је реч о бициклима који коштају до 25.000 динара.

– Желимо да као Град промовишемо домаћу производњу бицикала, а уједно и да помогнемо да људи све више купују бицикле. Зато смо и предложили измене Закона о безбедности саобраћаја и тражили да бициклисти могу да користе жуте траке у одређеним деловима дана када није шпиц. Исто тако, тражили смо да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице, а то су улице где је брзина саобраћаја ограничена на десет километара на сат и где предност имају пешаци и бициклисти. Поред тога, ове године радимо скоро четрдесет километара нових пешачких стаза – нагласио је Весић.

Он је најавио да ће бити расписан тендер за јавно-приватно партнерство за јавне бицикле, као и то да ће бити 150 станица за 1.500 јавних бицикла.

– На тај начин стимулишемо коришћење бицикала, а расписивање конкурса за субвенцију за куповину бицикала је први корак – рекао је Весић.