Свечано затварање и проглашење победника 15. Дечјег позоришног фестивала „Позориште Звездариште“ одржано је у среду, 21. новембра 2018. у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Булевар краља Александра 77а.

На свечаности затварања глумици Бранки Веселиновић је уручено признање „Звезда међу звездама“ које Савет фестивала додељује за трајни допринос развоју позоришта за децу и младе.

Захваљујући да добијеној награди Бранка Веселиновић је рекла да она има доста година, али да је и даље млада, по доброти и хуманости које жели да пружи. Присутнима, а нарочито деци је поручила: „Треба да радиш, да се трудиш и у себи љубав да будиш!” и „Имај за љубав, за срећу, за доброту дара!”

Стручни жири Фестивала у саставу: Диана Кржанић Тепавац, глумица (председница жирија), Никола Завишић, редитељ и Бранко Милорадовић, писац, посебно је похвалио Плесни театар  Љубљана, Словенија  и ауторски тим представе   „Криц крац, то сем јаз!/ Чрчке“ за студиозан приступ процесу рада у позоришту за најмлађу публику.

Стручни жири 15. Звездаришта донео је следеће одлуке по категоријама:

Да се Награда за дизајн светла  додели Франи Папићу за дизај светла у представи „Каштанка“ у копродукцији Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар, Хрватска

Да се Награда за анимацију лутака додели Сари Лустиг  за анимацију у представи „Каштанка“ у копродукцији Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар, Хрватска

Да се Награда за глумицу фестивала додели Ани Марији Веселчић за улогу Непослушне Тонке у представи „Шпорки Шпиро и Непослушна Тонка“  Градског казалишта лутака  Сплит, Хрватска

Да се Награда за глумицу фестивала додели Јовани Гавриловић за улогу девојчице Рејчел у представи „Моби Дик“ Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда, Србија.

Да се Награда за текст додели Милени Деполо за драматизацију приче  Ерленада Луа у представи „Питам се, питам, колико сам битан“ Позоришта „Бошко Буха“ из Београда, Србија

Да се Награда за режију додели Анђелки Николић за режију представе „Епске игрице: Зидање Скадра“  Уметничке групе Хоп.Ла!“ из Београда, Србија

Да се GRAND PRIX  фестивала  додели представи „Питам се, питам, колико сам битан“ Позоришта  „Бошко Буха“  из Београда, Србија.

 

Дечји жири 15. Дечјег позоришног фестивала „Позориште Звездариште” који чинe  девојчицe и дечаци узраста од 8 до 12 година, учесници програма МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ, донео је одлуку да награде добију:

1. награда – представа С РАЗЛОГОМ Казалишне дружине Пинклец из Чаковца и ЛОФТ Загреб, Хрватска (ауторке Моране Доленц)

2.награда – представа ЏУМБУС позоришта Завод Кус Кус из Љубљане, Словенија (текст Петер Кус и Нана Милчински, режија Петер Кус)

2.награда – представа ЛЕПОТИЦА И ЗВЕРКО Позоришта „Пуж“ из Београда, Србија (текст: Боривоје Петковић, режија Марко Јовичић)

3.награда – представа КАШТАНКА Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар, Хрватска (текст: А.П.Чехов, адаптација и режија: Вјера Видов)

3.награда – представа „ПИТАМ СЕ, ПИТАМ, КОЛИКО САМ БИТАН Позоришта „Бошко Буха“ из Београда, Србија (адаптација и драматизација текста Милена Деполо, режија Јана Маричић)

Награде је уручио Милош Игњатовић, председник Савета фестивала и председник Градске општине Звездара који је поздравио присутне у име ГО Звездара и честитао награђенима изразивши задовољство што „Позориште Звездариште” постоји већ 15 година и што је ове године на њему учествовао већи број позоришта из иностранства што говори да су „Звездариште” и Звездара присутни на позоришној мапи бивше Југославије, југозападног Балкана и Европе. Пожелео је да на следећем „Звездаришту” конкуренција буде још већа и да буду још боље представе, а како оно буде расло, рашће и његова публика заједно са њим.

Милош Игњатовић је уручио и захвалнице фестивала које су добили: Издавачка кућа „Креативни центар”, АСИТЕЖ Србија, Клуб „Култ” УК „Вук Стефановић Караџић” и волонтери „Позоришта Звездаришта”

Представе, њих 14 које је изводило 15 позоришта из 10 градова и пет држава, игране су пред препуним гледалиштима, на сценама УК „Вук Стефановић Караџић“, Позоришта лутака „Пинокио“, Малог позоришта „Душко Радовић“, „Пан театра“,  Позоришта „Пуж” и Основне школе „Иван Горан Ковачић”.