Поводом празника Видовдана, на тргу испред ГО Звездара, данас је одржана манифестација „ДАХ видовданских слика” коју реализује Удружење за очување културне баштине ДАХ, у сарадњи са Градском општином Звездара.

 

Манифестацију је отворио председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, а програм је водила Драгана Вујасиновић, председник Организационог одбора манифестације.

 

Владан Јеремић је поздравио присутне и рекао да данашњи дан има посебан значај, јер Видовдан није само верски празник, већ говори о континуитету постојања једног народа и грађења његовог идентитета.

„Видовдан симболизује слободу, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства. На Видовдан је постављен камен темељац на коме се градила сва наша историја од Косовске битке па све до данас. Свети кнез Лазар је на  Видовдан довео до врхунца светосавски идеал српског човека, испунио светосавско српско јеванђеље које сажето гласи „Све за Христа, Христа ни за шта“. То је опредељење за вечне духовне вредности, вечну истину, вечну правду, вечну наду и вечни живот. Посебно ми је задовољство што смо данас у прилици да са Удружењем за очување културне баштине „Дах“ и ми као ГО Звездара обележимо дан који је важнији од свих осталих за наш народ”-рекао је Јеремић и присутнима пожелео срећан Видовдан.

 

Драгана Вујасиновић је присутнима честитала Видовдан и рекла да нас је Косово учинило великим народом, а на Видовдан су се одвијали догађаји који су обележили судбину српског народа.

„Удружење за очување културне баштине „Дах“ сваке године на овом месту обележава овај велики празник, а на десетогодишњицу свог званичног постојања, с обзиром да смо од самог оснивања поборници међугенерацијске сарадње, инклузивних програма и борбе против вршњачког и породичног насиља кроз традицију и културу, у инклузивном програму учествују деца из нашег пријатељског Удружења МНРО Звездара и чланови Удружења „Дах”“-рекла је Драгана Вујасиновић пожелевши посетиоцима да уживају у програму.

 

У програму су учествовали Наташа Бојанић и Душан Марисављевић из Удружења МНРО Звездара, чланови Удружења „ДАХ” ансамбл „Староградска Србија” и песникиња Катарина Лазић, а на изложби слика посетиоци су могли да погледају слике уметнице Виолете Марковић и њене унуке Јулије Марковић која је била најмлађи излагач.

На манифестацији је учествовало и десетак излагача који су изложили радове својих чланова, а неки од њих су: Удружење пензионера Мали Мокри Луг, Удружење пензионера „Срећно доба”, Газдинство „Конели”, Уметничка радионица „Ана” и други.