Волонтерски сервис Звездаре је данас поставио изложбу плаката под називом „Поруке за лакшу и лепшу 2022.годину“  са новогодишњим порукама суграђана.

Изложбу су посетили чланови Већа ГО Звездара Мирослав Лазић и Станко Радовановић, као и начелница Библиотеке „Вук Караџић” Александра Кекић Ђокић и са интересовањем прочитали изложене поруке уз коментаре да никад у свакодневном животу нису биле важније нематеријалне вредности као што су дружење са пријатељима, породицом и блиским људима.

Поруке су „прикупљане“ спонтано на различитим радионицама које је у 2021. организовао Волонтерски сервис Звездаре у својим просторијама и у вибер формату.

Поруке су исписивали суграђани свих генерација- најмлађа Јулија има 5 а најстарија Весна 74 године.  Од пристиглих више од 50 порука, изабрано је 33. Верујемо да ће бар нека од њих бити подршка и помоћ  посетиоцима изложбе како би заиста 2022.година била лакша и лепша, креативнија и инспиративнија од ове која полако измиче.

Ево само неких од њих:

  • Само онда када и ми тражимо, моћи ће неко и нас да сретне „ – писао је Мика Антић. Отворимо се и пружимо другима поглед прихватања – ново познанство може бити најлепши поклон, а сваки нови почетак је као нови живот. Сандра, 52.године.
  • Ево мојих жеља за тебе – добар почетак у јануару, љубав у фебруару, мир у марту, безбрижност у априлу, забава у мају, уживање од јуна до октобра, срећа у новембру и радост у децембру. Срећна Нова година!; (Бошко Јелић, око 65 година)
  • „Увек, све што чинимо, било добро или лоше, за другог, другоме или због другог, то чинимо за себе, себи и због себе. Зато – чинимо само добро…“ (Велимир М.Кнежевић, 70 год )
  • Односи у којима смо морали да трпимо да бисмо их сачували, нису чували нас. Зато у Новој години бирајмо оне уз које су трајање,подршка, разумевање и раст безусловни. (Данка, 35. год.)

Волонтерски сервис се захваљује свим учесницима који су својим порукама допринели да ова изложба успе а Средњој школи Дрво АРТ Београд посебно за опрему. Све поруке које су доступне носе пре свега људску и социјалну вредност, понеке чак и уметничку. Посетиоци треба да процене сами али у сваком случају, сваку од њих вреди запамтити и применити.

Посебан допринос су дали волонтери који су ручно исписивали поруке на плакатима: Лазар, Хана, Јелена и Александар.

Изложба порука није завршена будући да је последњи изложени пано празан и остављен посетиоцима изложбе да испишу своје поруке. Шетња кроз изложбу „Поруке за лакшу и лепшу 2022.годину“  замишљена је као шетња подршке, помоћи и инспирација свим посетиоцима, без обзира колико имају година. Заједничко свим порукама је да много тога можемо сами да учинимо за себе у свакодневном животу и да од себе треба највише и да очекујемо.

Такође, ни излагањем у „Миљковићу”, изложба неће бити завршена. Након овог звездарског простора, Волонтерски сервис планира да изложба буде „на точковима“, да обилази школе, клубове за старије, општине, установе које нас позову да промовишемо оптимизам, активизам и личну одговорност сваког од нас како би живели квалитетније, задовољније и имали добар осећај у „сопственој кожи“. Обратите се Волонтерском сервису Звездаре (volonterski.servis@zvezdara.org.rs)  и, после празника- изложба ће доћи и у Ваш простор.

Изложба се реализује у сарадњи са Библиотеком града Београда- Одељењем „Вук Караџић” и у складу са актуелним епидемиолошким мерама и биће отворена до 10.јануара 2022.године.