Манифестација „Дани сениора на Звездари 2022“, која се на Звездари реализује 11. годину заредом, од 26.до 30. септембра, чији је овогодишњи слоган „Сребрне поруке”, свечано ће бити отворена у понедељак 26.9.2022. у 12 сати у галерији Библиотеке „Бранко Миљковић”, Булевар краља Александра 298.

 

На свечаности отварања манифестације, чији је покровитељ Градска општина Звездара, госте и учеснике ће поздравити председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, а предвиђен је и културно-уметнички програм.

 

Манифестација 11. годину наставља традицију неговања културе сећања и нематеријалног наслеђа, као и афирмисање позитивне слике о старењу и старијим људима. Предложени садржаји промовишу важну културу памћења породице и заједнице, као и сениоре као важне чланове сваке заједнице и актере те културе као драгоцене ризнице сећања времена које је прошло.

 

На манифестацији ће сениори, на непосредан и аутентичан начин, сведочити о вредностима времена које је прошло, а које не може да замени дигитализација и виртуелна комуникација. Програм „Дана сениора“ треба да информише, инспирише и активира појединце у области нематеријалних вредности како би живот у заједници учинили хуманијим и квалитетнијим. Садржај Програма је у корелацији са темом овогодишње манифестације Дани европске баштине „Чување прошлости за будуће генерације“. Свих 10 претходних манифестација, такође, су у целости преузете за програм Дана европске баштине.

 

За протеклих 10 манифестација, на Звездари је реализовано око 100 различитих креативних радионица са преко 300 сарадника, волонтера и креативних појединаца. До сада је Дане сениора на Звездари посетило више од 15.000 суграђана са Звездаре и других београдских општина.

 

Током манифестације Једанаести „Дани сениора на Звездари 2022”су планирани следећи садржаји:

 

Понедељак 26.9.

1.Галерија Библиотеке „Бранко Миљковић, Булевар краља Александра298, термин: 12,00 часова

Отварање манифестације и изложбе  фотографија под називом „Сећање из албума наших бака и дека“.

Фотографије су изабране након реализованог конкурса на сајту Општине и у медијима. Изложба је, као својеврсни времеплов кроз време које је прошло, прилика да негујемо културу сећања породица и породичне солидарности, да се присутни кроз интерактивни разговор подсете важности културног наслеђа за идентитет сваког појединца, породице и целокупне заједнице.

 

2.Галерија Библиотеке „Бранко Миљковић, Булевар краља Александра 298, термин: 18,00 -19,00 часова

Поетско музички матине „Степенице времена“ на коме ће талентовани сениори, учесници, полазници и сарадници радионице „Књига као лек“ Волонтерског сервиса Звездаре,  говорити поезију коју памте или су њихови аутори. У музичком делу програма наступиће Нада Попов и ученици/це Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић” са Звездаре. Програм има за циљ да нас подсети да су култура и машта важни за наше материјално и духовно благостање без обзира колико имамо година. За сваког посетиоца припремљени су поклони- уникатни букмаркери, магнети и штампани цитати из одабране литературе, прозе и поезије. Аутор програма је Милена Исаиловић, професор књижевности и песникиња.

 

Уторак 27.9.

1.СЦ Олимп-Звездара”, Вјекослава Ковача 11, термин: 11,00-14,00 часова

Сликарска колонија  са учешћем академских и сликара аматера. Завршени и изабрани радови биће изложени на хуманитарној аукцији у Клубу КУЛТ.  Приход од продаје намењен је за лечење двоје деце са Звездаре. Веза културе и хуманости требало би да покажу да су социјална кохезија у заједници, солидарност и хуманост важни као социјалне вредности за одрживост сваке заједнице и то за све њене чланове, и оне којима је помоћ потребна и оне који могу да помогну.

 

2.СЦ Олимп-Звездара”, Вјекослава Ковача 11, термин: 11,00-14,00 часова

Креативна радионица израде сувенира „Поздрав са Звездаре“ Радионица на коју су позвани суграђани свих генерација да понесу предмете које више не користе. Уз помоћ креативних радионичарки које ће им показати како да их рециклирају, поправе или им дају ново рухо и постану уникатни поклон. Радионица је прилика да појединци науче нову вештину и креативно посматрају предмете око себе.

 

Среда 28.9.

Волонтерски сервис Звездаре, Булевар краља Александра 395, термин: 11,00 часова

Радионица на којој ће се приказати документарни запис “Будимо на вези“,  промовисати и формирати вибер заједнице сениора на Звездари.

Циљ радионице је афирмисање важности дигиталне писмености за сениоре. Након презентације на радионици ће се одржати почетна обука и умрежавање сениора, подршка у стварању њихових нових навика и начина дигиталне комуникације, информисања и  едукација које ће их у континуитету оснажити и на тај начин као нови садржај унапредити квалитет свакодневног живота сениорске генерације. Вибер заједница сениора ће бити од значаја у наредном периоду као канал информисања старијих суграђана о бесплатним садржајима које организује Општина. Аутори документарног записа су Лазар Дамјановић и Хана Филиповић.

 

Четвртак 29.9.

1.Просторије Удружења пензионера Старо Миријево, Витезова Карађорђеве звезде бр.22, термин 16,00 часова

Здравствена трибина-креативна радионица, која се реализује као део пројектних активности са дефинисаном темом „Како дочекати и како проживети старост“, у организацији Центра за едукацију и истраживање здравља Београд-ЦЕИЗ, као носиоца пројекта и Удружења пензионера Старо Миријево „Треће доба“, као сарадника на пројекту „Социјалне потребе старих у заједници као база за активирање на унапређењу здравља“, подржаног и финансираног средствима из буџета Градске општине Звездара за 2022. годину.

Предавачи/модератори трибине/радионице су носиоци/сарадници Пројекта: проф. др М.Јањанин , проф. др В.Цуцић и Душан Матић.

 

2.Велика сцена МЗ „Липов лад”, Булевар краља Александра 298, термин: 19,00 часова

Извођење позоришне представе „Генерална проба живота“ Сениор театра и глумачке екипе од 65 до 77 година, која промовише културу сећања и старења, креативност и драгоценост сениора у животу наших породица и заједнице као недовољно отворених ризница њихових аутентичних  сведочења о догађајима, успоменама и сећањима на време које је прошло. Личне приче десетак сениора чине колаж заједничке приче једне генерације која има своје „Сребрне поруке“ и вредност које треба чути.

Редитељ представе је Милош Видовић.

У представи глуме сениори аматери: Славица Миленковић, Гордана Маринковић, Јадранка Чизмић, Нада Марковић, Милан Гроздановић, Љиљана Анђелковић, Верица Ђурић, Бранкица Батањски, Слободанка Перовић, Соња Коцић, Данче Тришић и Бранка Касалица Хајдуковић.

 

Петак 30.9.

1.Клуб Култ, Булевар краља Александра 77а, термин: 12,00- 13,00 часова

Хуманитарна изложба и аукција слика насталих на сликарској колонији на СЦ Олимп током манифестације Дана сениора. Позив да учествују у откупу слика упућен је појединцима и компанијама који су социјално одговорни.

У колонији учествују: Јелена Митровић,академски сликар и Ана Бокун, Нада Попов, Душица Топаловић и Јасмина Шахиновић- сликарке аматери.

 

2.Клуб Култ, Булевар краља Александра77а, термин:  13,30-14,00 часова

Кратак уметнички програм и затварање манифестације.