Председник ГО Звездара Милош Игњатовић и заменик председника Предраг Веиновић примили су делегацију града Венџоу, коју предводи заменица градоначелника Ху Јуфеи.

Састанку је присуствовао и Миломир Премовић, саветник првог потпредседника Владе, који је на самом почетку посебно истакао добре, пријатељске односе две земље, додајући да је имао задовољство да посети Кину, као и град Венџоу више пута.

Темa састанка билa je могућност сарадње између Градске општине Звездара и града Венџоу у различитим областима, а посебно у области привреде, екологије, образовања, туризма, као и размене искустава.

Председник ГО Звездара Милош Игњатовић, поздрављајући присутне изразио је задовољство због посете делегације града Венџоу. Он је посебно истакао изузетно пријатељске односе две земље, на којима, како је додао инсистира и Влада Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем. Игњатовић је навео да две земље имају добру сарадњу, посебно у области инфраструктуре, добру пословну сарадњу и да је све веће присуство кинеских инвеститора у Србији. Такође, истакао је и значајну улогу кинеске стране у пословању Железаре Смедерево. „Најава безвизног режима за српске и кинеске држављане који треба да се успостави до краја године и увођење директне авио линије између Београда и кинеске престонице, допринеће још бољем развоју привредне и туристичке сарадње Србије и Кине“, оценио је Игњатовић, додајући да је Србија у увођењу безвизног режима са Кином прва земља Европе. Председник ГО Звездара закључио је да Звездара има добре потенцијале за развијање сарадње у различитим областима са градом Венџоу, у наредном периоду, а да би увођење безвизног режима могла бити добра основа за развијање сарадње у области туризма.

Заменик председника ГО Звездара Предраг Веиновић пожелео је добродошлицу делегацији града Венџоу и упознао чланове делегације са историјатом, знаменитостима и просторном структуром ГО Звездара. Говорећи о добрим и пријатељским односима, како две земље, тако и ГО Звездара са НР Кином, Веиновић је информисао госте да се у одређеним школама на Звездари већ неко време изучава кинески језик и додао да је амбасадор Народне Републике Кине у Србији, завршио факултет који се налази недалеко од зграде ГО Звездара. Он је истакао да се нада развијању сарадње између општине и града Венџоу у областима образовања, екологије, као и привреде. На самом крају излагања, Веиновић је гостима пожелео пријатан боравак у нашем граду и додао да је Београд град “отвореног срца”, који увек радо дочекује сваког добронамерног госта.

Заменица градоначелника града Венџоу Ху Јуфеи захвалила се домаћинима на топлој добродошлици и изразила задовољство због прилике да посети општину Звездара и град Београд. Она је истакла да је циљ посете делегације града Венџоу Звездари разговор о будућој сарадњи и областима у којима би сарадња могла да се спроведе. Јуфеи је навела да је председник НР Кине у јуну посетио Србију и да на републичком нивоу постоји добра сарадња, а да би сарадња на нивоу Општине Звездара и Града Венџоу требало да се конкретизује. Заменица градоначелника града Венџоу рекла је да ће у свом граду пренети све информације и искуства која су размењена на овом састанку и да се нада да ће сарадња између града где је она заменик градоначелника и Општине Звездара бити остварена у наредном периоду.

Госте је поздравио и Раде Зејак, директор Шесте београдске гимназије, једне од школа на Звездари у којој се изучава кинески језик. Он је оценио да чињеница да се кинески језик изучава у две средње и пет основних школа на Звездари, представља добру основу да за развијање сарадње у области образовања.

Састанку су присуствовали и помоћница председника ГО Звездара Виолета Филип, члан Већа Роберт Милићевић и шефица Кабинета председника ГО Звездара Јелена Папић.