Поводом обележавања 1. октобра – Међународног дана старих, Волонтерски сервис Звездаре и Одељење за друштвене делатности Градске општине Звездара расписују Конкурс за најинспиративнију, најкреативнију, најпоруку и најидеју о достојанственој, успешној и испуњеној старости и старењу.

Циљ конкурса је да афирмише позитивну слику о старости, старењу и старијим људима, активну и достојанствену старост, међугенерацијску солидарност и одговорно старење. Конкурс је намењен свим генерацијама и грађанима које позивамо да одговоре на задату тему – “Моја генерација о старости”.

Сви они који су већ у трећем добу или му се приближавају, или озбиљно и одговорно о њему размишљају, деца и млади који воле и поштују баке и деке…нека пошаљу своје писане или куцане приче (до 2 стране или 4000 карактера), поезију (до 2 стране), цртеже, слике, занимљиве фотографије, снимке… Дозвољене су све форме и технике.

Најуспешнији радови и поруке ће бити награђени.

Старије доба треба да буде време опуштања, уживања, разоноде, бављења стварима којим нисмо стигли да се бавимо раније… Треће доба је и свет нових могућности и циљева, стицања нових знања и вештина, свет путовања, дружења, казивања и преношења мудрости, а понајвише уверења да си потребан неком и да је неко потребан теби, да се осећаш корисним….

Како не пристати да будеш пасиван и да ти не буде досадно? Можда ћемо вам помоћи навођењем следећих тема о којима желимо да размислите, а потом нам пошаљете свој рад:

Умеће старења

Међугенерацијске поруке о старењу

-Лепша страна трећег доба

-Радост трећег доба

-Мале тајне здравог старења

-Додати живот годинама

-Како желим да остарим

-Године и ја

Своје поруке, искуства, размишљања, прозу и поезију, ликовне радове и фотографије можете послати до 15.септембра 2014.године- путем поште или предати на писарници у шалтер сали ГО Звездара, Булевар краља Александра 77 насловљено на Одељење за друштвене делатности – Конкурс или послати електронски на e-mail адресу: volonterski.servis@zvezdara.org.rs

Један аутор може да пошаље највише 3 рада. Сваки рад треба потписати именом презименом, адресом и контакт телефоном.

Проглашење најуспешнијих и доделу награда заказујемо за 1. октобар 2013, време и место биће накнадно објављени.

Градска општина Звездара задржава право да пристигле радове јавно презентује и објави у циљу афирмације позитивне слике о старости и старењу као и унапређењу видљивости свакодневног живота најстаријих суграђана у складу са наведеним циљевима