„Дани сениора на Звзедари” у среду, 17.09.2014. су обележени међугенерацијском трибином у просторијама Волонтерског сервиса Звзездаре под називом „Шта можемо да учинимо једни за друге?“

Трибину су водиле Соња Стаменовић и Радмила Урошевић из Одељења за друштвене делатности ГО Звездара а поред сениора, у размени мишљења и ставова учествовали су ученици звездарских основних школа „Десанка Максимовић“, „Стеван Синђелић“ и „Драгојло Дудић“ са својим наставницима.

Основци су истакли да је за међугенерацијску сарадњу најважније искрено поштовање старијих генерација, њихових потреба и могућности али и узајамност у помагању и разумевању у свакодневном животу. Млади Звездарци су рекли да место међугенерацијског сусрета у овом тренутку могу бити заједнички шаховски турнири, дружења, обука на компјутерима, помоћ старијима у набавци хране и лекова, заједничке књижевне вечери, музичке приредбе и различите радионице. Били су искрени и упозорили да треба бити храбар и покренути теме и активности младих, али и питања и потребе старости и старијих људи како би се о томе разговарало у школама на прави начин и како би много видљивије него што су данас биле присутне у свакодневном животу.

Сениорка са Врачара, госпођа Мира, младима је даривала део своје поезије, рецитујући песму са поруком љубави на коју њена генерација треба да има право и тиме заслужила громогласан аплауз.

На трибини је било речи о изгубљеној култури старења коју је имала већина породица садашњих сениора као и да она може да се врати уз сталан труд и настојања и младих и оних мање младих не заборављајући да се та изгубљена вредност не може вратити преко ноћи.

Боравећи у Волонтерском сервису, уз дружење и сокове,неизбежно је било речи и о волонтирању младих и пружању помоћи старијим Звезедарцима. Одлазећи са трибине сложили су се да је брига о сениорима важна и потребна током целе године, да су лепа реч и пажња потребна свим генерацијама, младима, њиховим родитељима и бакама и декама јер се „сви ми примамо на лепу реч и пажњу а да то не кошта много али много вреди“.

Наредни догађаји у оквиру манифестације „Дани сениора на Звездари 2014.” су:

18. септембар- Интерактивна едукација „Смисао живота и развојни задаци у старости“ , Волонтерски сервис Звездаре, Булевар краља Александра 395, од 11 до 14 часова

19. септембар- од 11 до 14 часова радионице за све генерације „Дам- даш“ и „Дрво порука“ на платоу испред општине Звездара, Булевар краља Александра 77.