Читаво поподне другог дана манифестације „Момини дани” деца различитог узраста су „освојила” простор велике сале Месне заједнице „Миријево” и читала своје награђене и похваљене радове.

У првом делу програма, који је почео у 15 сати, учествовали су ученици млађих разреда основне школе. На почетку су, као и обично, ученици Музичке школе „Владимир Ђорђевић” извели своје музичке нумере. Потом се присутнима обратио савремени песник за децу Радислав Јовић, који је својим стиховима поздравио децу песнике.

Прво су награде и похвале биле додељене ученицима првог и другог разреда. Поред плакета, награђени су добили и Зборник и једну књигу на поклон. Након представљања награђене поезије, деца су читала и кратке приче, будући да су учесници Трећег међународног конкурса „Вечити несмирајник” имала могућност да се представе и са прозним радовима.

Поред многобројних појединачних учесника, неколико школа је послало радове за децу колективно. Тако су на конкурсу учетвовала 52 ученика из школе „Никола Тесла” из Раковице, 15 ученика из школе „Васа Чарапић” из Белог Потока, 14 ученика из школе „Стефан Немања” из Ниша, 17 ученика из школе „3. Октобар” из Бора, 16 ученика из школе „Станислав Сремчевић” из Крагујевца, четири ученика из „Прве основне школе из Живиница код Тузле.

Посебно занимиљив је био долазак најмлађих учесника из Крагујевца, који су на пролећном конкурсу учествовали као ђаци-прваци, што се по први пут дешава на песничком фестивалу да се поезијом и прозом представљају сасвим мала деца.

Потом је уметничка школа из Миријева, „Fortuna rota” извела глумачку тачку, а нешто касније и две музичке тачке у којима је мали састав са једним дечјим вокалом освежио програм. Уследио је наступ ученика трећег и четвртог разреда који су били у другој категорији учесника конкурса.

Након паузе, почео је вечерњи део програма предвиђен за децу старијих разреда основне школе и за средњошколце.

Ученици из школе ,,Васа Чарапић” из Белог потока и школе „Никола Тесла” из Раковице дошли су групно са својим наставницима. Подела награда и похвала је настављена, као и читање поезије и прозе ученика који су овог пута били подељени у четири категорије. Ученици петог разреда чинили су посебну категорију, као и ученици шестог, а остали виши разреди су били груписани у посебну категорију, док су средњошколци били у последњој, шестој категорији учесника.

Програм су и на вечерњој сесији улепшале уметнице из школе „Fortuna rota”, овог пута тачкама прилагођеним старијој деци.

Новина програма је било и додељивање посебне награде „Миријевски орфеј”, намењене најбољем песнику у категорији ученика основне школе. Лука Баровић, ученик шестог разреда основне школе „Владислав Рибникар” из Београда носилац је овог вредног признања. Он је добитник и прве награде за поезију у својој категорији, друге за прозу и похвале за другу песму. Да подсетимо: на првој манифестацији „Момини дани 2014”, такође, је био награђен.

Њему су се придружили Лав Лукић из школе „Никола Тесла”, добитник Специјалне награде за лепоту поезије, као и Марко Јовановић из школе „Старина Новак” добитник друге награде за поезију (обојица су и прошле године били на фестивалу награђивани).

У петој категорији ученика све три награде су отишле у БиХ. Посебно се радујемо томе, јер је то још један доказ да права поезија не познаје границе. Прву награду је освојио Петар Лучић из Живиница, БиХ, који је и лично дошао да прими награду. Добитница друге награде је Нејра Кадрић, такође из Живиница, прошлогодишња победница на Фестивалу, а трећу је овојила Белма Рамић, из исте школе, такође, учесница од прошле године.

Цео програм је водио Мирослав Костић, председник и оснивач Књижевног клуба „Мала птица” заједно са Богданком Костић- секретаром и оснивачем Књижевног клуба, а заједно су радили на жирирању ученичких радова.

Манифестација је подржана од Секретаријата за културу града Београда, Градске општине Звездара, Месне заједнице „Миријево” и Банке Societe generale Србија.