Пред великим бројем посетилаца на тргу испред Градске општине Звездара одржан је међународни фолклорни спектакл, у оквиру 12. Међународног ФИДАФ фестивала фолклора ’’BELGRADE AWARD 2024“, на коме су се публици представили професионални фолклорни ансамбли из Костарике, Индонезије, Ирске, Шпаније и Бугарске.

 

Отварајући манифестацију, председник Градске општине Звездара Владан Јеремић рекао је да му је драго што се традиција одржавања овог културног догађаја, међународног карактера наставља 12  годину заредом на Звездари.

 

„Плато испред Општине Звездара је место на коме се дешавају лепе ствари и драго ми је да је Градска општина Звездара домаћин овакве једне манифестације на којој се представљају фолклорни ансамбли из више земаља и из региона, јер је ово прилика да кроз музику и игру покажемо да се границе померају и да нас култура спаја на најлепши могући начин”-рекао је Јеремић и захвалио се КУД „Свети Сава” из Миријева који су организатори фестивала.

 

Међународни такмичарски ФИДАФ фестивал фолклора ’’BELGRADE AWARD“ 2024 је традиционална међународна манифестација високо квалитетне уметничке игре засноване на традицији националних култура целог света, која се пуних дванаест година одржава почетком јула, са главним такмичарским активностима у Београду, као и са низом пратећих гостовања у Србији и региону.

 

Према речима Слободана Мирковића, директора фестивала, манифестација је у календару ФИДАФ, светске асоцијације организатора фолклорних фестивала и у самом је врху по квалитету организације и група које учествују на Фестивалу. Ове године на Фестивалу, од 1. до 7.јула, учествују професионални  ансамбали из 10 земаља који ће након Београда своје играчко умеће представити грађанима Србије. Организатори су КУД „Свети Сава’’ из Београда, који је уједно и национални представник ФИДАФ Србије, уз техничку подршку MyFolkFest тима из Београда, а манифестацију подржавају Градска општина Звездара, Град Београд, Секретаријат за културу и Секретаријат за привреду, као и Министарство културе и информисања Републике Србије.