Дeо програма Радионица креативног писања на Звездаријади – фестивалу културе младих, које организује Удружење „Ризница речи“ под покровитељством Градска општина Звездара, јесте и посета институцијама културе.

 

Водитељке радионица, Радица Смиљковић и Дана Ћирић, професорке књижевности, су тим поводом организовале посету Музеју позоришне уметности Србије. Млади полазници креативног писања су се упознали са поставком посвећеној Соји Јовановић, првој филмској и телевизијској редитељки, којој је позоришни пут утрла Милка Марковић.

 

Млади су чули колико дуго постоји музеј као институција, ко је иницијатор његовог установљења, колико је Нушићева иницијатива чекала реализацију, у ком објекту се музеј налази и шта све представља документ у протоку времена, а са тим их је упознала Александра Милошевић, театролог и аутор поставке „Соја Јовановић – Позоришно дело“.

 

Вођена изложба омогућила је младима да сазнају ко је била Соја Јовановић, какав је њен допринос позоришту и позоришној уметности, ко су све били њени сарадници и шта је било неопходно да се поред знања деси како би позоришна представа била успешна, али и модерна за то време.

 

Међу дванаест полазника радионица који су били на изложби има и оних који ће сутра писати сценарија за позоришне представе или филмску продукцију, али и оних који су заинтересовани за студије режије па су им сазнања о позоришту и одговори на бројна питања свакако од важности како би ваљано сагледали свој будући позив.