Трибином на тему деменције, Градскa општинa Звездара обележила је Међународни дан борбе против Алцхајмера са циљем да се укаже на пораст проблема деменције али и да се информише јавност о доступним облицима помоћи и подршке.

Чланица општинског Већа задужена за јавно здравље Гордана Мишев говорећи на трибини под називом „Како препознати прве симптоме деменције и активни програми подршке и помоћи породицама   оболелих од деменције”,  нагласила је да је градским општинама од 2019.године Град пренео у надлежност област јавног здравља, чиме се значајно оснажују активности у области превенције и промовисања здравих стилова живота. Општина Звездара је први пут у 2021.години реализовала конкурс за суфинансирање програма и пројеката из области јавног здравља који  су важни посебно за појединце и породице које систем не препознаје као што је проблем особа оболелих од деменције и њихових породица.

Године 2017. основана је Мрежа организација које реализују Програм помоћи и подршке породицама оболелих од деменције коју чини: информисање породица о социјалним правима, правна помоћ, саветовалиште путем телефона и у просторијама Волонтерског сервиса и Хлеба живота, едукативне радионице и помоћ у натури у пеленама за одрасле, рекла је координатор Волонтерског сервиса Радмила Урошевић.

Неуропсихијатар Др Љубица Видић упозорила је на пораст броја оболелих од деменције, као и спуштање животне доби оболелих и истакла важност едукације шире јавности, породице и појединаца о почетним знаковима деменције у циљу бржег успостављања дијагнозе и почетка лечења.

Деменција мења и појединца и његову породицу, јер се ради о породично-системској болести као и да је пораст депресије у директној вези са деменцијом и да је важно говорити о овој болести и њеним последицама, истакла је неуропсихијатар др Александра Милићевић Калашић.

Љиљана Несторовић из ХХУ Хлеб живота, је говорила о дугогодишњем раду на терену волонтера ове организације који су препознали потребе и проблеме неформалних неговатеља и њиховој невидљивости као носилаца дуготрајне неге и бриге.

Александра Јовановић из Српског удружења за Алцхајмерову болест истакла је значај недавно отвореног Дневног боравка за оболеле од деменције на Новом Београду и бенефитима за оболеле и њихове породице у коришћењу оваквих садржаја.

Милош Тодоровић из Црвеног крста Србије говорио је о значају унапређења положаја и квалитета живота оболелих од деменције и њихових породица подршком у дигитализацији у оквиру регионалног трогодишњег пројекта који финансирају Европска унија и Аустријска агенција за развој.

Овом приликом, грађани су на инфо пулту и штандовима који су постављени испред Општине могли да добију основне информације о овој болести и да се пријаве за помоћ у оквиру Програма подршке породицама и појединцима који брину о члану породице оболелом од деменције. Штандове су обишли заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић, чланице општинског Већа Гордана Мишев и Виолета Филип и заменик начелника Управе ГО Звездара Горан Јевтић.

Међународни дан борбе против Алцхајмера обележен је у партнерству са удружењима Хлеб живота, Окриље и Дестигма, као и Српским удружењем за Алцхајмерову болест. Активности Хлеба живота у обележавању „Дана Алцхајмера“ Градска општина Звездара суфинансирала је путем јавног конкурса у 2021.години.

За појединце и породице помоћ је бесплатна и реализује се путем телефона, у кућним условима и просторијама Волонтерског сервиса Звездаре (БКА 395, контакт 286 44 26) и ХХУ Хлеб живота (Брсјачка 28, контакти 011/2443540 и  060/5535896).