Традиционално обележавање Светског дана здравља на Звездари одржано је у четвртак, 7. априла 2016. у Спортском центру „Олимп – Звездара“ представљањем активности Удружења за свеобухватну бригу о здрављу на локалном нивоу и Центра за едукацију и истраживање здравља који су основани прошле године.

У реализацији догађаја су у име Општине учествовали Зоран Вулетић, заменик председника ГО Звездара и Душана Игњатовића, председник Скупштине ГО Звездара, чланови Већа ГО Звездара и представници општинских служби, проф. др Мирјана Јањанин, оснивач Удружења за свеобухватну бригу о здрављу на локалном нивоу и Центра за едукацију и истраживање здравља, представници КБЦ Звездара, КБЦ “Др Драгиша Мишовић“, Клиничког центра Србије, Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Градског завода за јавно здравље Београд, Дома здравља Звездара, Завода за геронтологију, кућну негу и лечење Београд, Волонтерског сервиса Звездаре, Центра за социјални рад Звездара, Удружења за ајурведу Србије, затим удружења „Чувари заната“, „Звездарски еколошки центар“, „Плава шкољка“, „Срце Рома“, као и представници Медицинског и Стоматолошког факултета, Медицинске, Зуботехничке и Фармацеутско-физиотерапеутске школе.

Душан Игњатовић, председник Скупштине ГО Звездара је поздравио присутне и рекао да Градска општина Звездара и ове године, као и претходних, обележава Светски дан здравља, при чему је ове године Општина желела да се на посебан начин захвали запосленима у три звездарске установе здравствене заштите. (КБЦ Звездара Завод за плућне болести и Дом здравља Звездара) и у три звездарске средње школе (Фармацеутско-физиотрерапеутска, Медицинска и Зуботехничка школа) на бризи коју воде о здрављу становника Звездаре и Београда.

Након тога, проф. др Мирјана Јањанин, оснивач. Удружења за свеобухватну бригу о здрављу на локалном нивоу и Центра за едукацију и истраживање здравља је представила присутнима активност ових организација у наредном периоду. Она је рекла да су активности Удружења за свеобухватну бригу о здрављу на локалном нивоу започеле у марту ове године пројектом одобреним од Градске општине Звездара „Препознавање и задовољавање неких здравствених потреба посебно осетљивих групација становништва Градске општине Звездара- деце укључене у живот и/или рад на улици, кориснике Свратишта које се налази на Звездари и породица пацијената на палијативној нези”. По завршетку Пројекта очекује се да сва деца корисници Свратишта у Крфској улици на Звездари буду систематски прегледана, стоматолошки збринута и на даље у континуитету укључена у систем стоматолошке заштите. Такође, у Удружењу верују да ће „Водич за породицу пацијената на палијативној нези“, који је у изради, помоћи локалној заједници да едукацијом породице покрене здравствени систем да у сегмент палијативне заштите осим пацијента укључи и породицу, што сада није случај.

Светски дан здравља обележава се широм света 7. априла, под покровитељством Светске здравствене организације. Ове године централна тема је „Победи дијабетес“ јер је глобална епидемија дијабетеса један од највећих јавноздравствених изазова 21. века, са великим хуманим, социјалним и економским последицама.

На Звездари се Светски дан здравља обележава од 2007. године са циљем промоције здравих стилова живота и стицања здравих навика, са поруком да о здрављу треба бринути док смо здрави.