Први глас Звездаре, музичко такмичење младих у оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих одржано је у Шестој београдској гимназији у понедељак, 20. новембра 2017. године. На такмичењу, које годинама окупља велики број младих, наступило је 29 такмичара, и то: 21 у категорији поп/рок/реп музика и 8 у категорији етно/класична музика. Учеснике је  бодрило преко 200 средњошколаца звездарских школа.

Својеврсна музичка припрема учесника је реализована кроз музичке радионице које су организоване током новембра и које је водио познати музичар Душан Дуда Безуха. Увежбана и устаљена екипа је и ове године дала значајан допринос квалитету такмичења. У паузи између такмичења, прошлогодишњим победницима, Ивони Шибул, Доротеји Перишић Жикић, Филипу Ерцегу, Татјани Јакшић, Мини Јовановић, Александри Ђорђевић и Јелени Вујковић, су уручене награде – кристална призма и повеља. Већина награђених је учествовала и на овогодишњем такмичењу. Програм је водио Ђорђе Стојковић, млади глумац кога памтимо као Грују из Војне академије и Рокија из Синђелића.

Стручни жири су чинили познати музички уметници: Душан Дуда Безуха, композитор, гитариста и музички продуцент, Бранко Исаковић, басиста, композитор етно и духовне музике, и Катарина Азањац Врачар, флаутискиња и директорка ОМШ „Владимир Ђорђевић“.

 

Овогодишњи Први глас Звездаре је обележио наступ Нине Зубац, ученице Седме београдске гимназије, која је проглашена за апсолутног победника јучерашњег такмичења. Отпевала је арију из опере Турандот „Tu, che di gel sei cinta”  (Ти, окована ледом), Ђакома Пучинија, и оставила без даха све присутне у сали. Буран аплауз је још дуго трајао након завршетка њеног наступа.

 

Сви такмичари су били надахнути и оригинални. За упечатљив наступ и ауторску песму, награду је добио Немања Клипић, из Школе за негу лепоте, а награде у етно и поп/рок категорији су распоређене на следећи начин:

Етно музика 

I награда – Дорoтеја Перишић Жикић, Школа за машинство и уметничке занате „Техноарт – Београд“;

II награда – Марија Новаковић, Фармацеутско-физиотерапеутска школа;

III награда – Емилија Пауновић, Медицинска школа.

Поп/рок музика

I награда – Лазар Парежанин, Шеста београдска гимназија;

II награда – Владислава Јајчевић, Шеста београдска гимназија;

III награда – Ивона Шибул, Зуботехничка школа.

Сви учесници су добили повеље за учешће на Звездаријади, а победницима ће бити уручене кристалне призме када се заврши поступак гравирања имена.

Организатор наведеног такмичења ове године је Европско удружење наставника Србије, домаћин Шеста београдска гимназија, а све се одвијало под покровитељством Градске општине Звездара.