- Gradska opština Zvezdara - https://zvezdara.rs -

Ostali krajevi


 
BULBULDER (SLAVUJEVAC)

Kako je napisao Milan Đ. Milićević, Bulbulderom se zove onaj potok koji teče ozgo od Laudanova šanca dole ka Dunavu, prolazeći istočno od Trkališta. Preko doline toga potoka preveden je nasip na Novo groblje. „Bulbul“ je slavuj, a „dere“ je dolina ili potok. Dakle, bilo bi: Slavujev do, Slavujev potok ili Slavujevac. Za austrijske okupacije (1718-1739) Bulbulder je bio Beograđanima to što je danas Topčider. Jedan stariji Beograđanin je rekao da je tu bilo „s mora smokava i od Mostara grožđa“.
 
CVETKO

U toku 30-tih i 40-tih godina 20. veka današnji predeo oko Cvetkove pijace je za ondašnjeg Beograđanina bio tadašnji kraj sveta. Tada je to bila periferija Beograda koja se nazivala „kod Cvetka“, „kod Cvetkove mehane“ ili „kod Cvetkove kafane“, po kafani gazda Cvetka Jovanovića u čijem je vlasništvu bila i cela okolina kafane. Cvetkova kafana se nalazila na mestu gde se danas nalazi kafana „Smederevo“, a držao je Panta Šurbanović. Ova kafana sa lepom baštom sa lipama i bagremovima je radila do duboko u noć. Na sredini bašte, između stolova, nalazio se vodoskok koji je doprinosio da tadašnji gosti, iz viših društvenih slojeva, rado ovde dolaze. U kafani su tada muzicirali i pevali poznati umetnici i izvođači narodnih pesama.
 
KOD KAMENOVIĆA

Raskrsnica ulica kralja Aleksandra i Grobljanske (danas Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove) i ceo kraj oko današnjeg Vukovog spomenika se nazivao Kamenović po kafani „Kamenović“ koja se nalazila u Aleksandrovoj ulici između ulica Molerove i Stiške (danas Golsvordijeve). Ovo ime potiče iz perioda pre postavljanja spomenika Vuku Karadžiću. Oko ove kafane je bilo dosta zanatskih i trgovačkih radnji, a u kraju su se isticale Knjižara „Čuturilo“ koja se nalazila preko puta Tehničkog fakulteta, bakalsko-kolonijalna radnja „Žikić“ i kafana „Domovina“. Na uglu ulica Kraljice Marije i Grobljanske nalazila se taksi stanica pored koje je bila kafana „Žagubica“. Raskrsnica kod Kamenovića je tridesetih i četrdesetih godina 20. veka bila vrlo prometna, ali nije bilo mnogo automobila, već su se ovuda kretali mnogobrojni biciklisti i zaprežna kola i tek po neki kamion i taksi.
 
KONJARNIK

U predelu ispod današnjeg Cvetka, na Konjarniku, mogla su se videti stada konja Kalmita koji su ih gajili. Ti „radni“ konji su bili pušteni da slobodno pasu po livadama današnjeg Konjarnika. Zbog toga, čitav ovaj prostor koji jednim delom pripada Zvezdari, a drugim Voždovcu, i danas nosi naziv Konjarnik po tim konjima i livadama na kojima su se mogli videti.