Матуранти Шесте београдске гимназије и наставнице географије Ана Ковачевић и Јасна Перић, учествовали су у трећој сесији пројекта Стратешког партнерства мобилности ученика и наставника К229, Фондације Еразмус+. Домаћин сусрета нашег тима и школа из Аустрије, Мађарске и Турске била је школа Ион Роман у Констанци.

 

Матуранти су најпре приказали карактеристике васпитно-образовног рада своје школе, а потом учествовали у пројектним активностима тимова свих шест школа учесница. Током сусрета обишли смо акваријум у Тулчеу на обали дунавског рукавца Свети Ђорђе, и упознали разноврсност живог света у мочварној делти Дунава. Истог дана пловили смо дунавским каналом и уверили се у разноврсност биодиверзитета кога чини преко 4000 животињских и 1000 биљних врста. У Констанци смо посетили Национални институт за истраживање и развој мора„Григоре Антипа“ и уверили се у значај развоја океанографије Црног мора, екологије и заштите мора. Посебно је значајна презентација о управљању ресурсима Црног мора.У делфинаријуму смо уживали у игри ових паметних морских бића, а последњег дана на градској плажи, експерт за живи свет мора нам је представио особине и карактеристке делфина.

 

Током боравка домаћини су организовали вече уз националне игре и представили културну баштину Румуније. У слободно време тим Шесте београдске гимназије посетио Археолошки музеј и друге знаменитости града. Наставак реализације пројекта следи у септембру, када је наша школа домаћин сусрета.