Градска општина Звездара је у оквиру реализације програма превенције у области безбедности ученика у саобраћају, у сарадњи и под покровитељстовм Секретаријата за саобраћај, у четвртак, 29. новембра 2018. на Сцени „Култ”  Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Булевар краља Александра 77а, за средњошколце са Звездаре организовала извођење представе „Мотори“. Извођењу представе присуствовао је Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара и представници Секретаријата за саобраћај.

Представа „Мотори” која је изведена пред око 200 ученика из свих 9 средњих школа са Звездаре привукла је велику пажњу гледалаца, јер је на интересантан и неконвенциалан начим  звездарским средњошколцима скренула пажњу на ризике страдања возача мотоцикала, али и других учесника у саобраћају.

Представа, чији је аутор текста и редитељ Патрик Лазић, говори о двојици момака који су, након бега од куће, украли мотор и изазвали саобраћајну несрећу у којој је настрадала њихова школска другарица. Сцене у којима се развија радња представе, пре и после немилог догађаја и удеса са мотором, будиле су посебну пажњу гледалаца, којима је на посредан начин упућена порука да је безбедна вожња јако важна и да прекорачење брзине често може довести до удеса у коме последице за све учеснике у саобраћају могу бити несагледиве и потпуно им променити животе.

Након изведеног драмског дела, публици се обратио Милан Митић из Пожаревца који је 2010. године, под дејством алкохола, возио мотор и доживео тешку саобраћајну несрећу у којој је угрозио свој, али и живот пријатеља који је са њим био на мотору. Након дугог и тешког опотавка, са последицама које и данас осећа, овај млади човек преноси младима своју тешку животну причу како не би направили грешку коју је он направио.  Његова истинита и дирљива прича је на гледаоце оставила изузетно јак утисак, као његове речи да је пре несреће мислио да му се ништа лоше не може догодити ма шта радио, али да сада зна да то није тако и да се сада понаша одговорније према себи, али и према онима који су му важни у животу.

 

Извођење позоришне представе, као вид комуникације са основцима и средњошколцима, примењено у сврху превентивног деловања у области унапређења безбености ученика учесника у саобраћају, је под покровитељством Секретаријата за саобраћај, организовано први пут прошле године у Београду. Захваљујући прошлогодишњим позитивним реакцијама деце и организатора, овакав начин комуникације са ученицима је и ове године уврштен у план Секретаријата за саобраћај.