Округли сто са темом „Звездара – 13 година заједно против насиља“ (пракса, искуства, потребне промене, унапређење рада…) одржан је, у организацији Комисије за родну равноправност председника  ГО Звездара, у понедељак, 26.11.2018. у Библиотеци „Вук Караџић“, Ћирила и Методија 2.

Скупу су присуствовали чланови/це Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара и представници звездарских институција потписница Протокол о међусекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици на територији ГО Звездара, као и чланови Већа ГО Звездара Владан Јеремић, Душан Игњатовић и Мирослав Мариновић.

У име Градске општине Звездара присутне је поздравио Владан Јеремић, члан Већа ГО Звездара који је рекао да му представља част да буде на овом скупу као део друштва који реагује на неправилности у оквиру себе и да му је драго што Градска општина Звездара већ 13 година даје допринос решавању проблема насиља у породици учествујући у пројектима којима је то циљ. Говорећи о међународној манифестацији „16 дана активизма против насиља над женама“, која на Звездари почиње данашњим догађајем, а која ће и ове године на општини бити обележена низом догађаја у организацији Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара“, Јеремић је рекао да читава акција јесте посвећена активизму против насиља над женама, али да је, шире, посвећена и људским правима и њиховом очувању.

Учеснике скупа је поздравила и Славица Брђовић, председница Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара која је рекла да звездарске институције, окупљене око Комисије за родну равноправност, већ 13 година заједно раде на решавању проблема породичног насиља. Учествовале су у пројекту „Повежимо заједницу“, а Протокол о међусекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици на територији ГО Звездара потписале су 2009. године. Она је присутнима представила неке од сегмената рада Комисије и истакла значај сарадње Комисије са институцијама на општини, нарочито када се ради о случајевима насиља у породици.

Леила Руждић Трифуновић је говорила о променама до којих је дошло захваљујући доношењу законских прописа који обрађују област насиља у породици и истакла да је, између осталог, на то утицао и Закон о спречавању насиља у породици јер је променио начин гледања на овај проблем. Тада је породица стављена у центар, а породично насиље је изашло у јавност, па су жене почеле другачије да гледају на овај проблем и више да га пријављују надлежним институцијама. Са променама у друштву мењала се и свест грађана, па је зато ситуација данас боља него пре десетак година.

Представници звездарских институција су на скупу представили свој начин рада у третирању случајева насиља у породици и истакли добру међусобну сарадњу, као и сарадњу са ГО Звездара у вези са овим питањем. У вези са новим законом против насиља који се примењује више од годину дана, представници институција и стручњаци за област насиља говорили су о искуствима у његовој практичној примени, као и у примени Протокола и потребама за прилагођавањем и променама на основу искустава у раду.

За проблем насиља у породици и насиља над женама је истакнуто да су видљиве позитивне промене до којих је дошло у последњих десетак година, како у друштву тако и код великог броја појединаца који су спремни да ово насиље пријаве, али да су ови проблеми вишеслојни и да је зато неопходно што веће укључивање стручних тимова у њихово решавање. Доношење подзаконских аката додатно ће уредити ову област и омогућити институцијама квалитетнију борбу против проблема насиља у породици.

 

„16 дана активизма против насиља над женама“ је глобална, светска кампања коју обележава 1700 организација у преко 100 држава света. Кампања почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права.