Парастос поводом годишњице страдања и прогона Срба у Хрватској током злочиначке акције „Олуја”, у организацији Удружења „Завичај“ и „Координација“, одржан је у Цркви Светог Марка у Београду.

 

Парастосу су присуствовали градски менаџер Мирослав Чучковић, председници општина Звездара и Палилула, Владан Јеремић и Мирослав Ивановић, представници удружења избеглих и расељених лица, борачких удружења из Србије и грађани.

Поводом „Олује“, Јеремић је рекао да је ова злочиначка акција највеће етничко чишћење на овим просторима у последњих 70 година.

 

Поводом Дана сећања на Србе страдале у „Олуји“, градоначелник Београда Александар Шапић положио је венац на Споменик српским жртвама страдалим у ратовима 1991–2000. године на простору бивше Југославије.

 

На данашњи дан, пре 27 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела операцију „Олуја“. Убијено је или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000. Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“ биће обележен у 20 часова у Новом Саду, на Тргу слободе.

 

Не заборави!