Нова еко радионица удружења  „Звездарски еколошки центар” – ЗЕЦ и „Чувари заната” одржана је на тему„Еколошки волонтеризам (активизам) као вид релаксације “, која је актуелна током децембра месеца.

Децембар месец посвећен је еко волонтеризму, активностима које имају хуманитарни карактер, зеленим идејама и променама које треба да уведемо када су здраве навике у питању.

Учесници су договорили да поред припрема експоната за изложбу све следеће радионице у наредна два месеца буду и хуманитарног карактера, а то практично значи да ће се потрудити да својим радовима и активностима обрадују децу из установа социјалне заштите.

На „finaltouch” еко-кретаивној радионици  за 2020. годину у опуштеној атмосфери завршене су припреме за активности хуманитарног карактера које ће бити реализоване за Божић и српску Нову годину.

Својом идејом да од одбачених памучних рестлова створе практичне и употребне предмете (футроле за маске и врећице за божићне поклоне) млади еко активисти удружења подстакли  су  акцију „ХуманиДАРност.“  Овом акцијом млади показију не само своје велико срце, зато што ће све што је створно у креативној синергији бити поклоњено, већ и велику еколошку освешћеност. Мотив су им  предстојећи празници и време даривања, а мото је да „поклоне не морамо увек да купујемо“.

У склопу ових активности  су и пристигле донације чланова и пријатеља удружења (средства за хигијену и храна) за неку од установа социјалне заштите деце.

Као и друге врсте креативног рада и овај има „антистрес“ дејство и чини да се, док га радите, опустите и заборавите на дневне бриге, што је у овом моменту свима више него потребно.

Основни циљ радионица је подизање еколошке свести шире јавности и указивање на значај очувања и одбране животне средине и здравља људи и планете Земље , кроз едукативно – креативни и релаксирајући приступ.

Следећа бесплатна еко радионица под називом „Креативна одговорност – може свако јер је лако“ биће одржана у четвртак 14. јануара 2021. од 17-19 сати у „Клубу 503“, Бул. краља Александра бр. 503. За све учеснике радионица је обезбеђен радионичарски материјал, заштитне маске и освежење.- поручују организаторке Биљана и Бојана.