Градска општина Звездара у партнерству са Удружењем „Звездарски еколошки центар“, а у оквиру промоције запошљавања теже запошљивих група на Звездари 2019. године, организовала је трибину под називом „Млади – како одабрати занимање“, која је одржана у уторак, 29. октобра 2019. године у великој сали Општине Звездара.

Општина Звездара, током реализације мера активне политике запошљавања, посебну пажњу посвећује теже запошљивим категоријама становништва у којима су препознати и млади до 30 година, рекла је отварајући скуп заменик председника ГО Звездара Виолета Филип.

Она је истакла да је за младе први корак правилан одабир будуће професије што је обично тешко јер млади данас најчешће немају довољно знања ни искустава везаних за радна занимања када се сусретну са доношењем тако важне одлуке – како изабрати занимање. У том одабиру кључну улогу играју родитељи  обзиром да познају афинитете своје деце и друштвене околности у којима живимо, али често ни родитељ, ни дете нису сигурни шта је то што би дете заинтересовало, рекла је Виолета Филип.

На тему о стању на тржишту рада, дефицитарним и суфицитарним занимањима, избору занимања и каријерном вођењу, нивоима знања са конкретним примерима квалификација говорили су представници Националне службе за запошљавање Бранислава Познановић, руководилац Службе Звездара Филијале за град Београд и Тамара Миленковић, психолог у Одељењу за посредовање у запошљавању и планирање каријере и  Дарко Радосављевић, ванредни професор Технолошко- металуршког факултета у Београду.

Догађају су присуствовали и чланови Већа Душан Игњатовић и Роберт Милићевић.

Посетиоци скупа међу којима су били ученици завршних разреда гимназије и средњих стручних школа и њихови родитељи имали су прилике и да се кроз лична искуства учесника на трибини упознају са важним моментима при избору будућег занимања. Славица Ступарушић, инжењер хортикултуре и новинар, на личном примеру је представила занимљив пут који је прошла у избору занимања. За посетиоце је био обезбеђен и инфо материјал о томе на који начин правилно одабрати занимање.

Локалним акционим планом Градске општине Звездара за 2019. годину утврђени су приоритети и мере за унапређење запослености и смањење незапослености на територији општине, са посебним фокусом на теже запошљиве категорије становништва у које, између осталих, спадају и млади до 30 година.