Под слоганом „Не цени књигу по корицама“ у сали ГО Звездара одржана је жива библиотека, у организацији Комисије за родну равноправност, Асоцијације „Жена плус“, АС Центрa, Креативног омладинског центра Панчева за борбу против сиде Компас, Повереника за заштиту равноправности, Савета Европе и Министарства омладине и спорта.

Током 3 сата ефективног „читања“, посетиоци су могли да изаберу од 15 књига за читање са различитим „садржајима“: особа која живи са ХИВом, ЛГБТ особа, са дијабетесом, особа са инвалидитетом, контролор БУС ПЛУСа…..и сазнају све што их је занимало из различитих животних проблема и ситуација са којима се сусрећу особе које су билe „књиге „Живе библиотеке“.

Подршку одржавању „Живе Библиотеке“, осим ГО Звездара, Министарства омладине и спорта и Канцеларије повереника за родну равноправност, дали су и медији: ТВ и Радио Студио Б, ТВ Пинк, РТС Радио Београд, а и штампани медији.

Претходном уличном акцијом на штанду поводом Светског дана борбе против сиде испред општинске зграде од 8,30 до 10 грађани и грађанке су позивани на „Живу библиотеку“, а подељен је и промо материјал у циљу подизања свести и борбе против ове болести која јесте опасна, али са којом многи људи живе и уз редовну терапију могу имати квалитетан живот.

Целодневне активности, као и могућност разговора са особама које живе са ХИВом, хепатитисом, дијабетесом….су још један корак ка разбијању предрасуда, стигме и дискриминације према различитим и другачијим особама, али и превазилажења страха од преношења болести.

Жива библиотека је пројекат Савета Европе који се спроводи у партнерству са Повереником за заштиту равноправности, а реализује се у оквиру пројекта „Ко је херој?