У башти Кафе-галерије „Кабинет арк“, у организацији Удружења „Арк“, одржано је књижевно вече у оквиру реализације пројекта „Културни клуб“ који је суфинасиран средствима из буџета Градске општине Звездара.

 

Око тридесет љубитеља књиге се окупило да сазна нешто више о књижевном опусу звездарске књижевнице и новинарке  Радио Београда II, Ане Вучковић Денчић и о њеном најновијем роману „Југослав”. Разговор са Аном су водили Дана Ћирић, песникиња и професорка књижевности, и Бранислав Јевић, директор Продуцентске куће „Хипнополис”.

 

Своје прве књижевне текстове Ана пише у Четрнаестој београдској гимназији, подстакнута професорком српског језика и књижевности. Већ са деветнаест година је издала свој првенац, роман занимљивог наслова „Епоха липса јуче“. Каже да воли све своје романе, али да се развијала кроз сваки од њих и напредовала. Пише када је покрене нека емоција или догађај, без много планирања. У једном даху се ослободи емоција, као неког терета, не водећи рачуна да ли су сентенце у том тренутку повезане или не. Зато, каже да писање доживљава као својеврсну терапију, како за себе, тако и за читаоце.

 

Роман „Југослав“, који је преведен на енглески и македонски језик, јој много значи јер је у њега уткала емоције које осликавају снажну љубав према оцу којег је изгубила и земљи које више нема. Заправо, земља је ту, све је исто и планине, реке, градови, али су границе нове. Када путује авионом често тражи те линије које деле људе, као на мапи, али их не налази. Каже да се нечији   живот  може посматрати као средњометражни  филм,  али  с много  обрта.  „И  било  би  одлично  да постоји фестивал на ком можеш да изабереш особу и гледаш њен филм, да видиш свет њеним очима, од самог почетка, од  удаха“.