Свечана седница СУБНОР Београда одржана је у Општини Звездара поводом 79 година од ослобођења Београда у Другом светском рату и 75 година постојања ове организације.

 

Присутне су поздравили председник ГО Звездара Владан Јеремић и пуковник Бора Ерцеговац, председник СУБНОР.

 

Владан Јеремић је рекао да се на данашњи дан сећамо људи који су својом борбом омогућили да живимо и стварамо у слободи, а та борба за слободу превазилази  границе, брише језичке и културне баријере и уједињује народе.

„Захвални смо ослободиоцима Београда који су се у једној од најкрупнијих и најважнијих битака у Другом светском рату на нашем простору изборили за нашу слободу.

Београд је на данашњи дан пре 79 година добио своју слободу и поново постао слободан после немачке окупације. На данашњи дан су јединице Народноослободилачке војске,  потпомогнуте Црвеном армијом, ослободиле наш град и то не треба заборавити. Захваљујући херојима који су дали своје животе и којима данас одајемо почаст, ми данас уживамо у слободи. Сећамо се генерала Владимира Жданова, Пека Дапчевића, као и више од 4000 погинулих у борбама за ослобађање наше престонице. Србија треба да буде поносна на своју улогу у Другом светском рату, као и на чињеницу да је била на страни антифашизма, односно модерне Европе и света који почивају на идеји победе над фашизмом. Наша земља је у Другом светском рату поднела велике жртве и то никада нећемо заборавити. Неизмерну захвалност за ослобађање нашег белог града дугујемо свима вама који сте данас овде са нама. У име генерација које данас живе у Београду велико хвала уз поруку да вас никада нећемо заборавити”-рекао је Јеремић.

 

На седници су додељена признања „Борачко срце” које је, у име Општине, примио Владан Јеремић.

 

Ово признање, које је установљено одлуком градског одбора СУБНОР Београд, који је највећа градска антифашистичка организација у Србији и региону са 15.000 чланова, примили су и:

борци Сека Милошевић, Љубиша Антонијевић, Анте Дабић и Милан Чертић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Зоран Антић, Андрија Стојић, Срећко Љубисављевић, Секретаријат за социјану заштиту Града Београда, Туристичка организација Београда, дневни лист „Политика” и Адвокатска канцеларија „Атељевић”.