Поводом реализације пројекта „Караван природе”, којим се у три звездарске школе обележава ЕУ Зелена недеља, професорка Геодетско техничке школе Јагода Петровић Укај, координатор пројекта, посетила је Општину и о значају овог пројекта разговарала са председником ГО Звездара Владаном Јеремићем и члановима Већа ГО Звездара Горданом Мишев и Станком Радовановићем.

Том приликом, Јеремић је истакао да Општина Звездара пуно пажње поклања свим пројектима који су везани за екологију и заштиту животне средине, као и онима који се реализују у звездарским школама.

„Значај пројекта који се на Звездари реализује у оквиру ЕУ Зелене недеље, је тим већи јер се одржава у једној основној и две средње школе на општини чиме код ученика буди свест о важности заштите животне средине и здравља људи”-рекао је Владан Јеремић и професорки Јагоди Петровић Укај, као донацију Општине, уручио мајице за учеснике пројекта.

Уз подршку Градске општине Звездара, у пројекту, који се реализује и одржава од 31.маја до 4. јуна, учествују три звездарске школе: ОШ „Десанка Максимовић“, Седма београдска гимназија и носилац пројекта, Геодетска техничка школа, има за циљ промоцију нулте стопе загађења животне средине, за здравије људе и здраву планету Земљу.

Глобална кампања, која у овом тренутку обухвата партнерство више од 400 актера широм Европе, има за циљ да доведе до развоја свести о заштити животне средине и унапређења здравља становништва.

Групе ученика поменутих школа током маја су радиле на организацији активности о елементима природе којима је кампања ЕУ посвећена: води, ваздуху и земљишту. Продукти њиховог рада биће представљени у Зеленој недељи:

31.маја 2021. од 13 до 14 часова у ОШ „Десанка Максимовић“, Устаничка 246

-„Заштита воде од загађивања”

2. јуна 2021. од 13 до 14 часова у Седмој београдској гимназији, Шејкина 2а

-„Заштита ваздуха од загађивања”

4.јуна 2021. од 13 до 14 часова у Геодетској техничкој школи, Милана Ракића 42

-„Заштита земљишта од загађивања”

Поред предавања о поменутим темама, ученици ће своја искуства током истраживања пренети својим вршњацима, родитељима и заинтересованим грађанима, уз препоруку о начинима превенције загађења воде, ваздуха и земљишта, као крајњи резултат пројекта.