Међународни дан Рома- 8. април , који се традиционално обележава од стране Градске општине Звездара, ове године ће бити обележен у петак, 8. априла у МЗ „Липов лад“, Булевар краља Александра 298, колажним програмом који ће отпочети у 16 часова ромском химном коју ће извести Стеван Димић, ученик 8/3 ОШ „Павле Савић“ и наставнице музичког Наташе Вељковић.

 

Програм ће обухватити читање поезија ромских писаца, забавно-музички програм и приказивање аматерског филма „Јакна“ који је режирала Александра Несторов. Филм има за циљ да разбије стереотипе и подигне свест о маргиналним групама. Улоге тумаче Александра Милојковић Новиков и Ненад Јовановиh. Филм говори о Ромкињи која је, након што се омиљена јакна њеног сина испрља у тучи, одлучна да нaђe перионицу која је нeћe одбити.

 

Међународни дан Рома се обележава широм света у част Првог светског конгреса Рома који је одржан од 8. до 12. априла 1971. у Орпингтону, близу Лондона. За ромску химну је тада утврђена песма „Ђелем, Ђелем“, а договорен је и изглед плаво-зелене заставе са точком као централним симболом. На Првом конгресу је и утврђен општи назив Ром-и, који на ромском језику значи човек (људи).