Под слоганом „Да нам сваки дан буде- 3.децембар“ општина Звездара обележила је у Клубу Култ Међународни дан особа са инвалидитетом.

Овај дан обележава се од 1992. године са циљем да се особама са инвалидитетом омогући равноправно учешће у друштву и укаже на проблеме са којима се они свакодневно сусрећу а то су сиромаштво, висок степен незапослености и искљученост из друштва. Особе са инвалидитетом често су и усамљене, неинформисане, прате их предрасуде, дискриминација и непостојање сервисних услуга у свакодневном животу. Оне немају ни подршку ни помоћ у развијању вештина и интересовања а недостају им и персонални асистенти.

Скуп је отворила заменик председника ГО Звездара Виолета Филип која је рекла да је задатак свих нас да животе особа са инвалидитетом учинимо квалитетнијим кроз разне активности и програме и да њихове потребе буду видљиве свих 365 дана у години а не само на овај дан. Она је истакла да Градска општина Звездара пружа апсолутну подршку особама са инвалидитетом и да јој је жеља да заједно препознајемо и превазилазимо проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају.

Скупу је присуствовао и члан Већа ГО Звездара Роберт Милићевић.

Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом ГО Звездара  пружа помоћ и подршку током целе године за ове наше суграђане и њихове породице. У име Канцеларије на скупу је активно учествовала психолошкиња Јелана Вулић а цео скуп превођен је на знаковни језик уз помоћ Дијане Дукић из Удружења УТЛОСС.

На територији општине Звездара има више удружења која пружају подршку особама са инвалидитетом али се у својим активностима истичу Друштво за помоћ МНРО Звездара, Друштво за спорт и рекреацију инвалида Звездара и Савез за спорт инвалида Београда.

Председница Удружења Друштва за помоћ МНРО Звездара Јасмина Еркер рекла је да је ово једно од најстаријих удружења које свакодневно пружа помоћ особама са сметњама у развоју кроз радионице помоћи. Она је истакла да је њихова визија елиминисање предрасуда и већа укљученост особа са сметњама у развоју у све токове живота.

У име Друштва за спорт и рекреацију инвалида Звездара говорила је Јагода Планојевић која је као пример добре праксе истакла Спортски центар „Олимп“ у ком организују све своје спортске активности уз акценат на то да је Олимп место без баријера, доступно са сва три улаза особама са инвалидитетом. Она је додала да особе са инвалидидтетом могу и желе да се баве спортом и да су им свима врата Удружења увек отворена.

Овом приликом  представљени су и успешни и креативни суграђани- песникиње Наташа Галић и Симонида Бањеглав у чијој поезији су уживали присутни као и спортисти Иван Петровски и Душан Марисављевић,  којима проблеми са здрављем нису били препрека да стварају и буду успешни.

Захваљујући сарадњи са Хенди центром „Колосеум“ и Дарком Ивићем, приказан је белгијски документарни филм „Jа имам хендикеп“ који је 2017.године приказан на Боси фесту у Београду и од тада „путује“ по школама и другим просторима као едукација и порука о животу особа са инвалидитетом, њиховим потребама и могућностима.

Током манифестације организован је „Креативни кутак“ на коме су изложени радови креативних појединаца као и оних који су настали на радионицама удружења која у континуитету раде са особама са инвалидитетом развијајући њихове вештине.

На инфо пулту било је могуће добити и информативне материјале Градске општине Звездара и Удружења грађана од значаја за ову категорију наших суграђана. Сви учесници и гости манифестације добили су симболичне поклоне са натписома „Нас има 15%“.