Друштво за спорт и рекреацију инвалида општине Звездара, у сарадњи са Спортским савезом особа са инвалидитетом Београда  организовало је, у Спортском центру „Олимп-Звездара”, 13. Осмомартовске спортске игре за особе са инвалидитетом поводом Међународног дана жена. Одржавање манифестације омогућили су Секретаријат за спорт и омладину, Секретаријат за социјалну заштиту града Београда и Општина Звездара.

 

Сусрети су започели и завршили се сећањем на недавно преминулу Јагоду Планојевић, идејног творца ове манифестације. Након минута ћутања и одавања поште Јагоди, присутнима се обратила њена ћерка Ивана Планојевић, дипломирани менаџер у спорту и спортски новинар  речима да ће настојати да у наредним годинама настави активности и планове Удружења које је њена мајка успешно водила. Она је поручила учесницима манифестације да буду ведри, насмејани, да брину о свом здрављу и захвалила сарадницима и свима који су подржали овај догађај.

 

Пoздрављајући присутне у име општине Звездаре, Соња Стаменовић је истакла да је спорт важан за суграђане свих генерација, за њихово физичко и ментално здравље, као и да за спорт увек треба да пронађемо време и мотивацију. Општина Звездара годинама уназад издваја средства за здравље својих суграђана, а спорт треба да буде део свакодневног живота свих нас.

 

Немања Радовић, генерални секретар Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда, обраћајући се присутнима, нагласио је да све активности које је Јагода Планојевић са својим сарадницима већ претворила у традицију, треба да буду настављене и окупљају и сараднике, колеге и учеснике. Он је истакао да Ивана Планјевић, као професионалац, има знање и подршку свих сарадника у најбољем интересу здравља, кондиције и социјлизације особа са инвалидитетом.

 

Програм на Олимпу је, као и претходних година, водила Славица Брђовић, новинар а у организационим пословима помогли су и ученици и ученице Основне школе „Марија Бурсаћ” и Фармацеутско-физиотерапеутске школе са Звездаре.

 

Такмичење се одвијало под будниим оком Александра Вујчића и његових сарадника, а након одмерених снага, прецизности и упорности, најбољи су освојили награде.

 

У овој манифестацији учествовало је око 60 особа са инвалидитетом, оба пола и свих узраста. Међу најбројнијима били су чланови удружења „Живимо заједно „,Друштва за спорт и рекреацију инвалида Звездаре, корисници београдских дневних боравака,…. Поред удружења особа са инвалидитетом, као и корисника институција које збрињавају особе са инвалидитетом, манифестацији је присуствовала и наша параолимпијка, репрезентативка Србије у стоном тенису, Зорица Попадић.

 

Учесници су имали прилику да се надмећу у стоном тенису, боћању, пикаду и шуту на кош, а најуспешнији су били:

 

У стоном тенису најуспешнија је била Радојка Јовановић, члан Друштва МНРО Звездара, друго место освојио је Драган Боганч, штићеник установе за децу и младе у Сремчици, док је треће место освојио Коста Петровић, члан удружења „ Живимо заједно”.

 

У боћању је најуспешнија била екипа Дневног боравка у Шекспировој,. друго место освојила је друга екипа из исте установе, док је треће место припало екипи удружења „ Живимо заједно”.

 

У дисциплини шут на кош најпрецизнији је био Марко Стефановић, корисник Дневног боравка Борска, друго место освојила је Јованка Рабреновић („Живимо заједно”), док је бронзану медаљу освојио Милош Лужија, корисник Спортског савеза особа са инвалидитетом.

 

У пикаду златна медаља је заслужено припала Милану Павловићу (Сремчица), сребро је освојила Санела Сулејмани, корисник Дневног боравка Борска, док је бронзу заслужено освојио Игор Живановић, ученик Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић” из Земуна.

 

Сви учесници манифестације су на крају добили пригодне осмомартовске поклоне.

 

Основни циљ одржавања ове манифестације био је промовисање жена у спорту, као и промоција спорта особа са инвалидитетом.