Након веома успешне прошлогодишње Звездаријаде, овогодишња смотра стваралаштва младих је обогаћена новим садржајима, а дешавања током манифестације ће се у наредних неколико месеци реализовати под покровитељством и у организацији Градске општине Звездара.

Отварање изложбе ликовних радова у оквиру Звездаријаде 2012 одржано је у понедељак, 19. марта 2012.године, у Библиотеци галерији „Бранко Миљковић“, Булевар краља Александра 298.

Стручни жири у саставу: Тања Николајевић Веселинов, академски сликар, Тијана Димић, професор ликовне културе и Мина Симић, студент завршне године Академије примењених уметности, је у петак имао изузетно тежак задатак – да од 72 пристигла рада изабере 3 најбоља која ће бити награђена на завршној прииредби Звездаријаде 2012 и радове који ће бити изложени у галерији до 30. марта.

У свечаном програму учествовали су Ана Марковић, ученица осмог разреда ОШ „Павле Савић“ која је на гитари извела Que Sera Sera (Doris Day) и Valerie (Amy Winehouse), као и ученици Медицинске школе Теодора Станковић и Александра Ђорђевић који су рецитовали.

Сви ученици који су доставили своје радове и наставници ментори ће на поклон од Библиотеке „Вук Караџић“ добити чланску карту са годишњом чланарином која за средњошколце износи 1500,00 динара.

Догађаји на Звездаријади ће се смењивати у наредном периоду, а већ у уторак, 20.03.2012. у 14 сати у Установи културе „Вук Караџић“, Булевар краља Александра 77а,  биће  отварање изложбе Архитектура и дигитални дизајн.

На изложби ће бити представљени радова из архитектуре ученика Грађевинске школе (брвнара, породична кућа,  хоризонтална греда наслоњена на стуб квадратног и правоугаоног пресека, арматура – стуб самац и  керамички модел)  и презентација радова из области дигиталног дизајна.
На изложби ће бити представљени и радови ученика Школе за машинство и уметничке занате „Техноарт Београд“.

Гости на отварању ће бити ученици осмих разреда ОШ „Иван Горан Ковачић“, ОШ „Јелена Ћетковић“ и ОШ „Ћирило и Методије“. Звездарске школе техничке струке ће се својим радовима и програмима представити будућим средњошколцима. Сваког радног дана, до краја недеље, у 13:00 је планиран долазак ученика преосталих звездарских основних школа на изложбу радова и промоцију програма.

 

 

О Звездаријади

 
 
Звездаријада је манифестација која је окупљала омладину Србије и редовно се одржавала осамдесетих година прошлог века. Изнедрила је професоре књижевности, музичаре, песнике, ликовне уметнике, а најпознатија је била по дружењу и могућностима да се искажу и развијају таленти.  Прошле године је реализована тзв. Нулта Звездаријада, обновљена и прилагођена времену манифестација стваралаштва младих Србије. Преко 300 ученика београдских средњих школа је учествовало у разним програмима и подељено је 55 награда.

Звездаријада 2012 је фестивал културе младих чији је програм мултидисциплинарног карактера. Значајна је зато што нуди низ могућности ученицима средњих школа да учествују у културним дешавањима, нешто ново науче, развијају и искажу таленте, креативно проведу слободно време, добро се забаве и буду укључени у све елементе програма: од планирања, преко организације, реализације, презентације, до евалуације… као обучени средњошколци волонтери.

 

Сам Програм представља фестивал уметничког стваралаштва ученика средњих школа из Србије. Планирање и реализацију програма спроводи Организациони одбор (ОО), кога чине пријављени ученици и наставници средњих школа, представници Установе културе „Вук Караџић“, Библиотеке „Вук Караџић“, Позоришта Пан Театар, јавних личности из области културе, представника Секретаријата за културу Града Београда, Градске општине Звездара и Удружења Пријатељи деце општине Звездара.

 

Ученици средњих школа ће имати прилике да своје таленте искажу у следећим областима: музика (различити жанрови), сценска игра, фотографија/филм, ликовно дело (такмичарско-изложбеног карактера), беседништво – такмичарског карактера), литерарно стваралаштво, козметичко стваралаштво.

 
 
У оквиру Звездаријаде 2012. биће одржан и округли сто – разговор на тему „Локална заједница – у сусрет потребама младих”.
 
 
 
Финале Звездаријаде ће бити обележено завршном приредбом.
 
 
 

 

За више информација: www.zvezdarijada.com