На опште одушевљење најмлађе публике „Звездаришта”, у извођењу ДЕЧИЈЕГ ПОЗОРИШТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ из Бања Луке, четврти дан фестивала отворен је представом „Пећа и вук“.

 

То је једна необична, музичка прича, коју је написао  велики руски композитор Сергеј Прокофјев. Јунаци ове представе су врло необични. То су инструменти симфонијског оркестра. Како би их деца препознала, инструменте представљају глумци. Кроз причу и слике деца су могла да науче да слушају, разумеју и воле симфонијску музику,  што је и био циљ и жеља великог Прокофјева.

 

Музика је реч душе. Она може да те подигне и да ти да наду, да те развесели, да те одвоји од реалности. Њен говор разуме свако ко има срце. Не постоји разлика којим језиком ко говори и колико ко има година… Она спаја људе. Зато  је веома важно да и деца и одрасли слушају класичну музику. И да је заволе. Као што су, сведочили смо, заволети и „Пећу и вука“.

 

На сцени Малог позоришта „Душко Радовић”, у оквиру 17. „Звездаришта”, одиграна је и једна јако важна и племенита представа за младе. Сјајан пример како квалитетни, паметни и друштевено ангажовани садржаји могу да заинтересују и одушеве и тинејџерску публику.

 

„Дечак са кофером“, аутора Мајка Кенија, је прича о дванаестогодишњем дечаку који је приморан да напусти свој дом и крене на дуго и опасно путовање ка бољем животу у „обећаној земљи”. У малом коферу, који носи са собом, налази се његово највеће богатство – приче које су му причали родитељи пре спавања. Уз помоћ тих прича и Крисје, девојчице коју на путу упознаје, Наз успева да се сретне са братом на сигурном, и исприча нову причу. Своју причу. Причу малолетних миграната који детињство проводе лутајући светом у потрази за бољим животом у “обећаној земљи”.

 

Дечак се зове Наз. Дечак се зове Саифудин. Дечак се зове Младен, зове се Недим, Јелена, Амира, Јована, Нур, Шиван, Ајша, Влада, Садаф, Ахмад, Едо, Сабина, Игор, Саша, Зиад, Али, Људмила, Карим, Винко, Марко, Реза, Мухамед, Зоран…

 

Представу су поред стручног жирија гледали и МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ, дечји жири за 17. Дечји позоришни фестивал „Позориште Звездариште”.