Дуж Смедеревског пута у току су радови на изградњи првог крака топловодне мреже од санитарне депоније у Винчи до топлане „Коњарник“, Планирано је да ови радови буду завршени до 13. јуна..

Радове изводи ЈКП „Београдске електране“ чији су радници  крајем марта почели да раде на потезу од раскрснице улица Булевар краља Александра са Смедеревским путем, а ових дана радови су стигли до скретања за насеље Калуђерица. Планирано је да се постављање цеви одвија по фазама и да завршна која би требало да буде готова до 13. јуна буде код раскрснице Смедеревског пута са Улицом Максима Трпковића на Звездари.

Радови се за сада одвијају уз наизменично пропуштање саобраћаја, с обзиром на то да је десна трака у смеру ка граду затворена. Како би се смањиле гужве и чекања искључен је семафор који регулише скретање за Калуђерицу.

Радови напредују веома брзо, радници раде по етапама, и по завршетку једног дела коловоза, одмах се тај део и асфалтира.

Радове је обишао и градоначелник Зоран Радојичић, који је прецизирао да ће топловод бити дужине око девет километара, да је скоро пола већ урађено а да се завршетак радова очекује до краја године

Део инфраструктуре која се гради јесу и две препумпне станице и то у комплексу Винча и топлани „Коњарник“, а вредност ове инвестиције износи 23,5 милиона евра. – рекао је Радојичић.

Према раније направљеном плану, даљи радови, након постављања цеви на Смедеревцу до топлане на Коњарнику, кретаће се кроз насеље Мали Мокри Луг и то улицама 20. октобра, Павла Васића, Хазардском, Првомајском, Живка Давидовића, Ребеке Вест и Мирка Сандића све до топлане.

Предвиђено је да се преузета топлотна енергија од наредне године из постројења Винча дистрибуира потрошачима који се топлотном енергијом сада снабдевају из топлане „Коњарник“.

Други крак топловода од санитарне депоније до насеља Миријево простираће се кроз зелене и пољопривредне површине, а кроз насеље до топлане улицама Михаила Булгакова и Раблеовом. Део који ће повезати миријевску мрежу и насеље Мали Мокри Луг, планиран је од Раблеове дуж Матице српске, а затим се један крак рачва улицама Миријевска и Живка Давидовића до Хазардске улице, а други дуж Пиранделове улице до Смедеревског пута.