На другом спрату Авив парка Звездара, улица Живка Давидовића 86, у суботу, 5.11. је отворена манифестација Дани Милутина Миланковића на Звездари. Манифестација посвећена једном од наших највећих научника свих времена ће бити реализована од 5. до 13. новембра.

Сваког дана, од 10 до 22 сата, заинтересовани могу да погледају изложбу „Милутин Миланковић – живот и дело“ и да се упознају са његовим доприносима науци и врхунским открићима, као и да сазнају чиме се то његова дела опиру забораву и зашто се, како време пролази, о њему све више говори у јавности.

Заинтересовани посетиоци су у суботу, 5.11, поред изложбе, имали прилику и да погледају документарно-играни филма под називом „Од армираног бетона, до Канона осунчавања“. Нове пројекције филма ће бити у уторак, 8.11. у 12 сати и у суботу, 12.11. у 19 сати.

Кроз филм су посетиоци могли да се упознају са мање познатим детаљима из биографије Милутина Миланковића, као и са неким његовим запажањима, размишљањима, идејама и анегдотама из живота.

За најмлађе посетиоце организатори су припремили занимљиве научно-креативне радионице које ће, поред ове, бити реализоване и у суботу, 12.11. од 17 до 20 сати.

На радионицама су деца кроз игру и експерименте научила основне ствари из физике, астрономије, метеорологије, законе природе, али су уз помоћ аниматора и предавача сазнали и ко је био Милутин Миланковић и шта је све урадио, открио и оставио нашем свету иза себе.

За све школе са ГО Звездара организатори су одредили посебан датум за организоване доласке: уторак, 8. новембар од 12 до 14 сати.

Манифестација „Дани Милутина Миланковића на Звездари“ се организује уз помоћ чланова Удружења „Милутин Миланковић“ из Београда, који имају циљ да јавности, а посебно деци, прикажу ко је био Миланковић и да вредно раде на популаризацији његовог дела. Подршку реализацији манифестације је дала и Градска општина Звездара.

Више информација о биографији Милутина Миланковића заинтересовани могу наћи
на: http://milutinmilankovic.rs/biografija.html