Реализација 8. манифестације „Дани сениора на Звездари 2018“, која траје од 21. до 28  септембра 2018. почела је данас у Волонтерском сервису Звездаре, Булевар краља Александра 395, под слоганом „Нико као они – сениори!“.

Пред великим бројем партнера, сарадника и пријатеља Волонтерског сервиса Звездаре манифестацију је свечано отворио  Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара који је рекао да му причињава задовољство што је на челу Општине која је основала Волонтерски сервис са циљем да помогне најстаријим суграђанима којима је помоћ потребна. Он је захвалио волонтерима/кама Волонтерског сервиса и сарадницима из Општине који су својим ангажовањем допринели да велики број корисника добије потребну помоћ.

Догађају су у име ГО Звездара присуствовали и Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара, Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, чланови Већа ГО Звездара и други.

Координаторка Волонтерског сервиса Звездаре Радмила Урошевић је рекла да као и претходних година, „Дани сениора“  имају за циљ да низом активности скрену пажњу појединаца и јавности на квалитет живота у пензији, на успостављање изгубљене културе старења, међугенерацијске сарадње и непосредног преношења искуства као важног елемента у хуманизацији и  унапређењу свакодневног живота суграђана свих генерација. Током целе године Волонтерски сервис Звездаре и Општина велику пажњу поклањају проблемима старијих. Тако је било претходних осам година, а тако ће бити и даље, јер Општина Звездара и Волонтерски сервис имају програме који су усмерени ка решавању проблема најстаријих суграђана.

Драгана Трифуновић Балановић, директорка Дома здравља „Звездара” је рекла да се данас осећа „више као домаћин него као гост”, јер је пре више година Дом здравља постао партнер Волонтерског сервиса. Од тада до сада реализоване су бројне заједничке акције, а захваљујући Радмили Урошевић сви су могли да науче да старост није болест и да старење није забрањено, а старост не искључује да можемо да се радујемо и да можемо да допринесемо.

У вези са почетком рада програма „Помоћ  породицама оболелих од деменције“, симболично на Међународни дан оболелих од Алцхајмера (21.9.), су почеле са реализацијом сталне активности мреже социјалних партнера у оснивању, који имају искуство у непосредном раду са породицама лица оболелим од деменције. Програм ће реализовати Волонетрски сервис Звездаре у партнерству са ХХУ „Хлеб живота“ и Удружењем „Окриље“ на тај начин што ће члановима породица који су носоци дуготрајне неге и бриге за чланове породица оболеле од деменције бити стално доступан почетни модел подршке.

Тим поводом присутнима су се обратиле представнице ХХУ „Хлеб живота”, Удружења „Окриље” и Црвеног крста Србије и говориле о проблему деменције која је све раширенија

Програм 8. Дана сениора на Звездари за наредне дане:

  1. септембар, 13:00 часова Место: Библиотека „Бранко Миљковић“, Булевар краља Александра 298

Изложба фотографија Марка Рисовића „Нико као они- сениори“

Изложба има за циљ да промовише позитивну слику о старости, старењу и старијим људима. Фотографије Рисовића су формат који даје значајан допринос успостављању изгубљене културе старења. Изложба фотографија представља живот сениора као изазов, задовољство и доба вредно поштовања.

  1. септембар, 12:00-13:00 часова Место: Скупштинска сала Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77

Едукација и радионица Маријане Милошевић Симић „Лековитост музике“

Радионицом желимо да оснажимо сениоре кроз учење како музика може да промени расположење или чак може да лечи. Биће речи о постојању стања и болести у којима је музика показала бољи учинак од било ког лека. Биће занимљиво и корисно како музика делује на мозак, тело и поједине органе.  На предавању ће учесници сазнати у каквој су вези Бах и несаница, хорско певање и болести плућа, Паркинсконова болест и плес, деменција и музика из младости као  и начинима како можете помоћи сами себи на једноставан и пријатан начин а без страха од лоших контраиндикација.

  1. септембар, 19:30-20:30 часоваМесто: Музичка школа „Владимир Ђорђевић“, Ватрослава Јагића 5

Концерт „Врачарских солиста“

„Врачарски солисти“, предвођени Амалијом Милаковић- професорком музике у пензији, оснивачем, аранжером и диригентом „Солиста“ једночасовним концертом представиће се љубитељима евергрин, соул, блуз и музике из других жанрова, препознатљиви по оригиналним аранжманима познатих нота.Биће то прилика и да Амалија Милаковић објави позив за аудицију и пријем нових чланова са гласовним могућностима који заинтересовани да вежбају и наступају у  „Врачарским солистима“. „Солисти“ су пример међугенерацијске размене и солидарности будући да најмлађи члан има 25 а најстарији 72 године.

  1. септембар, 13:00-14:00 часова Место: „BELhospice“, Мали Мокри Луг, ул. 20.октобра бр.12а

Уручење донације „Сениори стварају и дарују“ намењене простору у Малом Мокром Лугу

Малом свечаношћу у новом простору  Bel hospicа у Малом Мокром Лугу,ул. 20.октобра 12а, у четвртак 27.септембра у 13,00 часова, представници домаћина примиће поклоне  Градске општине Звездара, укупно 7 слика са мотивима природе, цвећа и породичног окупљања. Сениори окупљени око креативних радионица Волонтерског сервиса Звездаре  и слободни уметници- Данка Јесенска, Иванка Денда и Јелена Митровић, своју малу галерију  слика, дарују  како би боравак и запосленима и корисницима у простору  Bel hospicа био пријатнији и хуманији. Акцији су се придружили и најмлађи Звездарци из Предшколске установе Звездара који су своја два колективна рада наменили овој хуманој акцији. Удружење сликара „Бели анђео“ донаторски је помогао ову лепу акцију на тај начин што је опремио 6 слика.

Циљ Волонтерског сервиса Звездаре је да оваквим и сличним активностима пошаљемо поруку појединцима свих генерација, инситутуцијама, установама и јавности да треба сви да будемо солидарни, хумани, људски  и социјално одговорни.

  1. септембар, 11:00-14:00 часоваМесто: Волонтерски сервис Звездаре, Булевар краља Александра 395

Креативна радионица израде сувенира „Поздрав из Београда“

Креативна радионица Волонтерског сервиса Звездаре има за циљ да мотивише сениоре да развијају своја интересовања, вештине и могућности у креативним активностима. Замишљена је као међугенерацијска размена идеја и дружење, и посебно- едукација и примена стечених знања у изради сувенира и различитих предмета који имају употребну вредност.

Самостално или уз помоћ радионичара и других учесника на радионици- направите поклон, сувенир или научите технику декупаж коју можете применити у рециклирању различитих предмета од дрвета, стакла, пластике, метала… и на тај начин у свом дому старим предметима или комадном намештају удахнути нов дух и изглед. Радионицу реализују креативне звездарске волонтерке. Радови су намењени учесницима и сарадницима „Дана сениора на Звездари.“

Покровитељ  манифестације је Градска општина Звездара а бројни пријатељи „Дана сениора на Звездари 2018“ су подржали и овогодишње активности.

Програм „Дана сениора“ је у целости преузет за Програм „Дана европске баштине“. Све активности за суграђане су бесплатне и архитектонски приступачне.