Током 49. скупштине Сталне конференција градова и општина (СКГО) председник Градске општине Звездара Владан Јеремић свечано је потписао Споразум о сарадњи о спровођењу локалних пројеката у оквиру програма немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који спроводи ГИЗ уз имплементациону подршку СКГО.

Конкурс је расписан у мају ове године и на њега се пријавило 40 градова и општина. Изабрано је 10, а укупан износ је милион евра у овој фази пројекта. Споразум су потписали Бач, Бор, Ваљево, Пожаревац, Звездара, Младеновац, Кула, Нови Сад, Нови Пазар и Сремска Митровица.

Овај пројекат на Звездари и у Београду предвиђа обучавање и запошљавање Рома на пословима развијеним током пандемије КОВИД19.

Пројектом треба да се барем 100 Рома информише о обукама и начинима како да се запосле, да се барем 45 Рома обучи за занате или за дигитални маркетинг (уз претходну обуку из енглеског језика) и на крају пројекта да се барем 30 Рома из Београда запосли. За сваког запосленог корисника на пројекту послодавцима ће бити субвенционисана двомесечна плата.

Буџет целог пројекта је 100.000 евра, реализује га Градска општина Звездара у партнерству са удружењем „Отворено срце“ из Београда. Пројекат траје до краја октобра 2022. године и део је  програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији”- Иницијатива за инклузију 3, који се спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње. Програм реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.