Одавањем почасти на Теразијама код Споменика обешеним родољубима обележена је 79. годишњица од злочина учињеног над цивилима од стране окупационих снага.

Почаст страдалим родољубима одали су представници Града Београда, Градске општине Звездара и СД „Раднички“.

Присутнима су се обратили члан градског Већа Града Београда Драгомир Петронијевић, председник ГО Звездара Владан Јеремић и представници СД „Раднички“ Станка Пејовић, генерални секретар и Љубинко Веселиновић, председник Скупштине СД “Раднички“.

-Данас смо овде да одамо пошту жртвама фашистичког терора који је трпео Град Београд током окупације у Другом светском рату. Петоро људи управо овде на Теразијама је обешено, међу њима и један од оснивача најстаријег спортског друштва у Републици Србији- СД „Раднички“. Ову таблу је држава Србија са Градом Београдом неколико пута постављала, јер је нажалост неколико пута крадена, и зато апелујем да не крадемо спомен плоче који су симбол антифашистичке борбе нашег слободног народа. Један од њих је Светислав Милин који се један од оснивача СД „Раднички“– рекао је Драгомир Петронијевић, члан градског Већа Града Београда.

Присутнима се обратио и председник Градске општине Звездара Владан Јеремић који је рекао да је СД“Раднички“ понос Градске општине Звездара, Града Београда и Републике Србије, и да век не само постојања него и успешног рада и предстаљања града и државе је нешто што нас обавезује да се са посебним односом опходимо према нечему што овом спорском друштву значи. Сигуран сам да смо у овом периоду показали и разумевање и подршку, а верујем да у многим годинама које следе наставити заједнички да радимо на томе да СД „Раднички“ задржи реноме и репутацију успешног спорског репрезента Општине, Града и Републике.

Период Другог светског рата обележен је не ретко масовним злочинима над цивилним становништвом. У низу трагичних догађаја који су се одиграли у тада окупираној Србији, по својим ефектима посебно се издваја злочин почињен на београдском тргу Теразије 17. августа 1941. године.

Тога дана, немачке окупационе власти обесиле су на стубове јавне расвете петорицу Београђана оптужених за пружање отпора.

У спомен на њих, Град Београд је на тргу Теразије, у непосредној близини Игуманове палате, 1983. године поставио Споменик обешеним родољубима.