Љубитеље цвећа са Звездаре, Врачара, Новог Београда, из Земуна, Вишњичке Бање, окупила је у Галерији „Миљковић” по други пут одржана „Мала школа за урбане баштоване“.

Због великог интересовања грађана, поновљена предавања одржале су Славица Ступарушић, новинарка и инжењер хортикултуре, Драгана Туцовић Баранац, пејзажни архитекта и Славицa Раковић, архитектa.

Говорећи о зачинском и лековитом биљу, Славица Ступарушић дала је практичне савете, попут оног да биљке боље расту када се саде у време пуног месеца, да бели лук штити ружу од биљних ваши, а зачинско биље на прозору одбија инсекте, као и мноштво занимљивости о комбиновању са украсним биљкама, коришћењу биљака у кулинарству.

Како се уређује прилаз кући, који су типови баште, какво светло воле собне биљке, принципи јапанског баштованствa, уређење јавних и приватних простора, али и неуротоксикологија и благотворни утицај биљака биле су теме Драгане Туцовић Баранац.

Искуства урбаних баштована представила је Славица Раковић, причом о конкретним акцијама уређења вртова, башти, блоковског зеленила и инспиративним примерима комбиновања биљака у малим градским оазама зеленила.

Посетиоци предавања добили су на поклон семење и саднице, а догађај у организацији Волонтерског сервиса Звездаре, помогли су урбани баштовани из „Удружења архитеката за заштиту струке“ и ЈП „Градско зеленило“.