Градску општину Звездара је у четвртак, 7. јануара, посетила делегација програма „ROMACTED“, који спроводи Савет Европе и Европске уније.

Овај програм односи се на унапређење положаја Рома у локалним самоуправама, где по посебној методологији локалне самоуправе разговарају са локалном ромском заједницом, правећи заједничке планове за решавање проблема становања, здравствене и социјалне заштите, образовања и запошљавања, а затим заједно раде на њиховој реализацији.

Делегацију Савета Европе је, у име ГО Звездара, поздравио члан општинског Већа Мирослав Мариновић, а у делегацији су били Маркош Андраде, Аурора Алинкај и Марина Васић из Стразбура и Вера Куртић, пројектна службеница програма у Србији.

Градска општина Звездара се 2018. меморандумом о сарадњи обавезала да ће учествовати у програму до априла 2020. године. На састанку је разговарано о ситуацији везаној за повратнике из реадмисије, о питањима образовне структуре Рома и активностима Општине на описмењавању Рома и превенцији осипања деце из школа, затим о питањима запошљавања и активном тражењу посла, стручном усавршавању и повећању конкурентности Рома и Ромкиња на тржишту рада.

Градска општина Звездара је поднела извештај шта је у последње три године рађено по основу реализације пројеката финансираних од стране Општине, ЕУ, ОЕБС, УНОПС, СИДА и ГИЗ, а по питању положаја Рома.

Ове године ће програм „ROMACTED“ и додатно ГО Звездара издвојити по 5.000 евра за реализацију неких ставки Акционог плана за унапређење положаја Рома, у договору са представницима локалне ромске заједнице.

Након састанка са представницима Општине Звездара, делегација Савета Европе је одржала сусрет и са представницима локалне ромске заједнице, са којима се разговарало из прве руке о проблемима који тиште ову заједницу.