Председник Градске општине Звездара, Владан Јеремић и директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић потписали су споразум о пресељењу Службе за катастар непокретности Звездара у зграду Општине.

 

Председник ГО Звездара, Владан Јеремић је изјавио да је веома задовољан унапређењем сарадње између Општине и Катастра: „Сада ће она одељења и службе локалне самоуправе (Одељење за имовинско-правне послове, одељење за озакоњење, грађевинско одељење, одељење за геоинформационе технологије) која раде са службом за катастар имати прилику да непосредније комуницирају, што би требало да пружи ефикасније услуге грађанима.”

 

Директор Борко Драшковић је приликом потписивања изразио задовољство ближом сарадњом Катастра и Општине Звездара што ће омогућити ефикасније услуге грађанима у области утврђивања и уписа права у регистар Катастра непокретности. „Веома је важно, посебно у данашњој ери дигитализације и остваривања циљева одрживог развоја, да Служба за катастар блиско сарађује са Општином како би се остварили бенефити системског карактера.” Он је додао и да је СКН Звездара у другом кварталу заузела четврто место по ефикасности у Србији и тренутно је најбоља служба у Београду.

 

Служба за катастар непокретности Звездара од понедељка, 8. јула 2024. године, почела је са радом на новој локацији у згради Градске општине Звездара, на адреси Булевар краља Александра број 77. Пресељење има за циљ побољшање ефикасности и координације између Републичког геодетског завода и локалне самоуправе. Ова служба, која броји 39 стално запослених, годишње прими и обради више од 12.000 управних и више од 5.000 вануправних предмета. Управни предмети пристигли путем еШалтера, који нису имали никакав претходни захтев, су завршавани у просеку за 2,52 дана, а током 2023. године је обрађено и укупно 839 оставинских решења која су у просеку завршена за 2,5 дана.