Комисија за родну равноправност Градске општине Звездара , у оквиру дана женског активизма, организује у понедељак, 05.12.2022.  две едукативну радионице на тему  „Body shame“ – инг и слика о сопственом телу” и ХПВ вакцине.

Радионица на тему Body shame“ – инга” биће одржана у два термина:

05.12.2022., 12.30 – 13.30, ОШ „Десанка Максимовић“
09.12.2022., 13.00 – 14.00, ОШ „Вељко Дугошевић“,

и намењена је ученицима од VI до VIII разреда.

Овом радионицом желимо да подигнемо свест младих о томе како слика о сопственом телу и преокупираност изгледом утиче на нас, зашто је важно да се осећамо добро поводом сопственог тела и како да на здрав начин постигнемо жељени изглед.
Ако вам питања попут: Да ли сам превише мршав/а?, Да ли сам превише висок/а?, Да ли имам превише бубуљица? и сл. звуче познато, ако сте се некада осећали лоше поводом сопственог изгледа, ако добијате негативне коментаре везане за изглед или тежину, ако познајете некога ко се осећа лоше овим поводом, ово је радионица за вас. Научићемо да безусловно прихватамо себе, да никада није у реду да посрамљујемо друге на основу физичког изгледа и неке здраве начине да бринемо о свом телу и изгледу. Имаћете прилику и да поставите питања психолошкињи Јелени Вулић и нутриционисткињи Милки Раичевић на ову тему.
У понедељак, 05.12.2022. у 18 сати у ОШ “Павле Савић” у Миријеву биће одржано Едукативно предавање о ХПВ вакцини. Предавање намењено родитељима одржаће прим.др Ивана Беговић-Лазаревић, спец. епидемиологије Градског завода за јавно здравље Београд.

Према доступним подацима, у  Србији је током 2020. године од рака грлића материце оболело 1.087. жена, док су битку са овом болешћу изгубиле 453 жене. У 99,7 одсто случајева главни узрочник је инфекција ХП вирусом. ХПВ  Вакцина  штити од најчешћих типова ХП вируса, и према речима имунолога ефикасна је и безбедна и штити од  већине карцинома узрокованих ХПВ-ом и од гениталних кондилома (брадавица).

Позивамо вас да присуствујете предавању на тему ХПВ вакцине како би подигли свест о њеном значају и уједно и сазнали више о самом хуманом папилома вирусу.