У дворишту галерије „Кабинет Арк“ одржана је додела награда најбољим књижевним ствараоцима и њиховим наставницима менторима.

Радица Смиљковић, професорка књижевности и новинарка, је поздравила полазнике радионице креативног писања и учеснике конкурса за најлепшу кратку причу, песму и насловну страну школских новина. Истакла је да је на конкурс пристигло преко 80 радова и да су млади ствараоци и овог пута били веома креативни и надахнути. Награђено је 19 учесника вредносним ваучерима „Делфи“ књижаре у укупној вредности од 45.000,00 динара, 4 учесника су добилa књиге, као и наставници ментори.

Предстојећи програми у оквиру „Звездаријаде”:

У четвртак, 22. октобра 2020. године, ће се организовати сусрет са учесницима књижевног стваралаштва у последњих пет година. Удружење „Ризница речи“, организатори књижевног стваралаштва у оквиру Звездаријаде, је објавило збирку књижевних радова под називом једне од најлепших кратких прича „Чаробни свици“. Младе очекује и сусрет са нашом познатом књижевницом Јасминком Петровић.

У оквиру музичког стваралаштва, учесници радионица певања и други млади до 25 година ће моћи да учествују на наградном такмичењу „Први глас Звездаре“, у категоријама „Рок и поп песма“ и „Етно и класика“. Уважавајући препоруке епидемиолога и Тима за ванредне ситуације, такмичење ће се обавити онлајн. Учесници ће снимити извођење песме и аудио-визуелни снимак доставити стручном жирију. Током снимања ће имати стручну подршку Душана Дуде Безухе, нашег познатог гитаристе и музичког продуцента, и Јоване Аврамовић, мастер музиколога. Снимање ће моћи да обаве самостално или у организацији Агенције за пословне активности Јимнy  Београд. До краја године ће се организовати и снимање заједничког наступа, преко једне од онлајн платформи.

Радионице документарног филма су завршене, две ученице су доставиле своје пројекте и сачињен је документарни филм о епидемији. Увођење ванредног стања је донекле изменило начин рада – уместо организованих радионица на којима би се полазници Документарног филма упознали са процесом филмске монтаже, Стеван Филиповић, наш познати филмски редитељ и професор на Академији уметности, креирао је туторијал за полазнике радионица филма. У 30-минутном материјалу приближио је средњошколцима рад у програму за монтажу Adobe Premiere Pro. До 15. децембра ће звездарски средњошколци моћи да доставе своје документарне пројекте, а онда ће се организовати њихова промоција и додела награда. Младима ће стручну и техничку подршку пружати организатор активности – продуцентска кућа „Хипнополис“ д.о.о.