Промоција књиге „Како (ни)је пропао рокенрол у Србији“ Душка Антонића биће одржана у петак 23. септембра у великој сали ГО Звездара, Булевар краља Александра 77, са почетком од 19 часова. Улаз је слободан.

 

Осим аутора књиге на промоцији ће учествовати: професор Растко Јевтовића, књижевник и модератор трибине, Александар Петровић-Аца Селтик, фронтмен ”Orthodox Celts”-a и новинар Душан Опачић, уредник часописа и портала „Шраф”.

 

Душко Антонић је био дугогодишњи службеник Општине Звездара, радећи у општинским новинама, то јест у сектору информисања. Сада се враћа у своје старо радно окружење као аутор једне вредне књиге. То је својеврсна монографија српске рок музике од распада СФР Југославије-1991. године до краја друге деценије 21.века.

 

Тај, скоро тродеценијски, период аутор, коме је публицистика професија, а рок музика-опсесија, обрађује са широким погледом на друштвено-историјски контекст у коме је та врста музике код нас опстојала. Безмало критичан према политичкој стварности и њеним субјектима, Антонић указује на проблеме са којима се суочава наше становништво у регистровању културне, тачније музичке понуде. Медији и тржиште диктирају нешто што са традиционалним системом вредности, али ни са модерним светским токовима које смо усвојили током двадесетог века, нема никакве везе. Он покушава да узроке тог расула у домену културе пронађе у вануметничким појавама, као што су идеологија и погрешан систем вредности. Ипак, највише пажње у свом штиву Антонић поклања ствараоцима-музичарима и групама, као и рок критичарима и такозваним чуварима ватре. Тако да су бројни панегирици у овој књизи разним заслужницима, почев од Николе Караклајића, Пеце Поповића и Владе Јанковића Џета до знатно млађих бораца за рок у овој средини као што су разни представници млађих генерација. И поред доста горчине, читање овог дела враћа наду да ће рок музика, која је преживела најтеже године и искушења, претрајати на овим просторима и донети још много сјајних појава и дарова.

 

Након приповедачког текста иде Антонићева селекција најбољих албума српске рок музике и то је права посластица за све који ову врсту музике код нас прате и у њој уживају. Можда ће вас нека места у овом избору изненадити, али ћете свакако имати осећај да сте нешто ново сазнали и упутили се.